Участь у робочій нараді Рівненської ОДА на тему: «Організація системи управління відходами у Рівненській області»

Директор навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою професор Алла Прищепа, а також науковці нашого університету - професор кафедри менеджменту Петро Скрипчук та професор кафедри екології, ТЗНС та ЛГ Ольга Бєдункова, взяли участь у робочій нараді Рівненської ОДА на тему: «Організація системи управління відходами у Рівненській області», що відбулася 19 січня 2021 року. 

За участі голови Рівненської ОДА Віталія Коваля та його заступника Ігоря Тимошенка на нараді були присутні: голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, представників профільних структурних підрозділів ОДА та територіальних громад області, громадських активістів та бізнесу. Ініціатором та модератором зустрічі виступив громадський діяч, магістр державного управління, юрист, представник ГО "Правозахисна організація "Лекс-форум" Юрій Ходаковський.

Як зазначив Віталій Коваль «… ця тема актуальна не тільки для нас, а й для наступних поколінь». Він також підкреслив, що згідно принципу дбайливого ставлення до природних ресурсів, який закладено в стратегії розвитку Рівненської області до 2027, питання поводження з відходами має одне з ключових місць у діяльності ОДА. Дійсним доказом цього стала   презентація першого етапу розробки регіонального плану управління відходами. Посилена увага присутніх до презентації мала конструктивне обговорення, зокрема голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко висловила свої побажання, поради та готовність сприяння в якісному результаті розробки плану, відповідно сучасних викликів суспільства та стану нормативно-правового забезпечення сфери поводження з відходами в Україні. Віталій Коваль висловив переконливу позицію, що в регіональному плані повинна бути концепція створення кластерів з каскадними підходами, аби відходи однієї галузі стали надбанням для іншої.

У ході наради, директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Володимир Захарчук надав розгорнуту інформацію щодо обсягів накопичених і складованих твердих побутових та промислових відходів у області; директор ННІАЗ, професор, голова Рівненського осередку ВЕЛ Алла Прищепа доповіла про важливість сортування сміття в системі екобезпеки регіону; професор НУВГП Петро Скрипчук представив ефективні результати з переробки опалого листя на органічне добриво; професор НУВГП Ольга Бєдункова висвітлила приховані ризики від складування побутових відходів.  Обговорили також впровадження системи сортування сміття окремими ОСББ та збір цінних фракцій в ТГ, можливості видобутку газу на полігоні, екологічні проєкти громад, а також важливість активної громадської роботи. Присутні на нараді були ознайомлені зі зразками техніки для переробки сміття, організацією роботи майданчиків з переробки відновної біомаси.

Результатом наради стала домовленість учасників про проведення на Рівненщині в 2021 р. Національного екологічного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» з ключовою темою «Екологічно дружні технологічні рішення для місцевих громад щодо поводження з відходами».

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування