Участь екологів у громадських ініціативах м. Рівного

За результатами діяльності Громадської ініціативи «Чисте довкілля – здорове життя: важливість сортування та переробки відходів як запорука екологічної безпеки», що мала місце впродовж останнього року, сьогодні 21 жовтня 2020 р. відбувся фінальний Круглий стіл на тему «Організація сортування та перероблення відходів у Рівному.

Які перспективи?». Захід пройшов у Майстерні м. Рівного, що знаходиться в приміщенні Управління містобудування та архітектури та мав змішаний очно-дистанційний режим проведення.

У залі зібрались активні та постійні представники Громадської ініціативи, лідером та ідейним натхненником якої є магістр державної служби, юрист, координатор фокус-групи «Розвиток житлово-комунального господарства» з розробки проекту Стратегії розвитку міста Рівного Юрій Ходаковський. Відкрив захід заступник діючого голови міської державної адміністрації Віталій Герман, який як діючий посадовець та кандидат на посаду голови РМДА вислови своє бачення вирішення проблеми поводження з побутовими відходами в м. Рівне та окреслив ряд позицій, які можуть мати реальне втілення в життя вже в найближчі роки.

Змістовними та актуальними були виступи на Круглому столі науковців нашого університету. Так, директор ННІАЗ, к.с.-г.н., професор  Алла Прищепа висвітлила загальний стан проблеми ТВП в Україні та провела хронологічний огляд діяльності Громадської ініціативи. Було згадано всі події, що мали місце впродовж року задля привернення уваги посадовців, освітян, виробничників та населення нашого міста до вирішення  гострої проблеми нераціонального ставлення до такого цінного ресурсу, як побутове сміття. Про приховані загрози при складуванні відходів говорила Професор кафедри екології, ТЗНС та ЛГ, д.біол.н. Ольга Бєдункова. З одним із перспективних способів вирішення проблеми рослинних та харчових відходів ознайомив учаснків заходу професор кафедри менеджменту, д.екон. н. Петро Скрипчук. Він навів результати запатентованої технології переробки органічного субстрату в високопоживне добриво ля ґрунту, яка вже має визнання як з практичних, так і з наукових позицій. Глибокий аналіз заонодавчої бази в сфері поводження з відходами провів завідувач кафедри геології та гідрології, к.с.-г.н. Ігор Гопчак.

Засобом відео-зв’язку до Круглого столу долучились представники Острозького Національного університету – д.м.н., доцент Ігор Гущук та аспірант Дануся Збировська, які висвітлили реалії поводження з медичними відходами, чим довели вкрай небезпечне та безхазяйне становище при організації управляння високо небезпечними видами відходів.

Всіх учасників події вже тривалий час об’єднує загальна мета – запровадження роздільного збору сміття в м. Рівному, яку до речі впродовж року підтримували чимало професіоналів та науковців під час спільних зустрічей. Тож, рішенням фінального Круглого столу стало розширення діяльності, створення громадського руху та долучення всеукраїнських зусиль для допомоги у організації системи роздільного збору сміття в нашому місті.

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування