Previous Next

Участь наших студентів у інтернаціональній навчальній програмі

У липні 2022 року студенти ННІАЗ відвідали інтенсивну інтернаціональну навчальну програму: Workshops on laboratory techniques used in biomedicine and natural resources monitoring у Католицькому університеті м. Люблін, Польща.

Це міжнародна інтенсивна програма в рамках нової програми SPINAKER, у якій брали участь студенти з таких країн як: Індія, Албанія, Сирія, Боснія і Герцеговина, Туреччина.

Літній інтенсив тривав два тижні з 4 по 11 липня, учасники перебували в Люблінському католицькому університет Івана Павла ІІ(KUL). KUL є університетом з сильними католицькими традиціями, при цьому надзвичайно динамічно розвивається, складається він із трьох кампусів у різних частинах міста.

Кожного дня студенти відвідували цікаві воркшопи у лабораторіях різної тематики. Усього студенти мали 6 тем для вивчення, на яких ми дізнавалися про культуру тваринних клітин in vitro, вивільнення біоактивних речовин із твердих носіїв, способи одержання терапевтичних білків, робили аналіз проб ґрунту, досліджували мікро та макрофлора заповідних територій Любліну та аналізували методи моніторингу води відповідно до Водної Рамкової Директиви (ВРД) на хімічні елементи.

Також, у нас була насичена культурна програма, де ми вивчали та дізнавались культуру Польщі та її історію. Особливо мене вразила одноденна поїздка до східної частині Польщі, для нас була організована екскурсія по маленькому містечку з багатозначною  історією Влодаві, дуже трагічному місці концтабора Собібор, та неймовірно мальовничому Поліському Національному парку де ми відбирали проби води з озер для подальшого аналізу та визначенню якості води. Зазвичай ми мали інтернаціональні культурні вечори, де мали змогу спілкуватися та вивчати культури один одного, а також організатори програми забезпечили нас декількома уроками польської мови, на яких було цікаво та весело. За два тижні ми відвідали безліч приголомшливих архітектурних пам’яток та визначних місць таких як; місто Казімеж-Дольний, Люблінський замок та старе місто, музей села під відкритим небом.

Заняття проходили в групах по 4-5 осіб, що давало змогу кожному спробувати та відточити отримані знання, атмосфера у лабораторіях була дружньою та невимушеною, викладачі підтримували та допомагали, були не просто керівниками, а друзями впродовж усього періоду навчання.

Я отримала неоцінний багаж знань, який представляє у собі знання про лабораторні методи та дослідницькі інструменти, що використовують в біології, визначення явищ та процесів описувані в галузі біології та хімії, ключові питання для практичного використання в біомедицині та моніторингу навколишнього середовища, аналіз та розробку експериментальних даних.

Кожен день в Польщі був сповнений яскравих та незабутніх вражень, кожен із учасників знайшов нових друзів, отримав цілі до яких він буде прагнути та здобув унікальні знання, кожен учасник зміг оцінити свої здібності та виявити свої  сильні сторони. Ця подорож стане для мене новим незабутнім досвідом, впродовж неї я відкрилась для себе по-новому, знання у форматі воркшопу давалися легко, я працювала із величезним задоволенням над усіма поставленими завданнями, спілкування та навчання англійською дали мені сильний поштовх удосконалюватись і працювати над собою. Ця навчальна програма подарувала мені не тільки корисні професійні навички і можливості у моєму подальшому професійному житті, а зарядила мене на нові відкриття та нові подорожі.

Я вдячна своєму університету та кафедрі екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства за цю прекрасну можливість у цей складний для усіх час навчатися нового, вчитися у найкращих та ставати кращим, за здійснення мрій та підтримку і заохочення студентів та безпосередньо організаторам таких програм за можливість приєднатися до проектів такого рівня та поринути у життя іноземного студента, - це було цікаво, весело та пізнавально.

 

Анастасія Яхнюк

студентка ННІАЗ, група ТЗ-41

учасниця воркшопу

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування