Previous Next

Участь екологів у парламентських слуханнях

Директор ННІ агроекології та землеустрою, професор кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства Алла Прищепа взяла участь у парламентських слуханнях Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на тему: «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану».

Народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій, науковці обговори стан біорізноманіття в умовах військових дій,  наслідки воєнних дії для промисловості, шляхи відновлення нашої держави на засадах сталого розвитку. Особлива увага була приділена організації поводження з відходами, що утворюються внаслідок військової російської агресії. Сьогодні сотні тисяч тонн відходів руйнації забруднюють українські землі. Понад 12 000 багатоповерхових будинків, понад 100 тис. приватних садиб та більше 500 промислових підприємств було знищено або пошкоджено окупантом в Україні.

Уряд здійснює комплекс заходів, щоб забезпечити невідворотнє притягнення росії до відповідальності. На цьому наголосив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник під час слухань.  

Україна звернулась до ООН, парламентарів та урядів держав Євросоюзу, Ради Європи щодо створення спеціалізованого міжнародного трибуналу для розгляду злочинів агресора проти України. Діалог на міжнародному фронті ведеться постійно.”, - зазначив Руслан Гречаник. “Саме війна поставила нові виклики перед Україною та змусила шукати нові підходи у забезпеченні відповідальності країни агресора за шкоду довкіллю. Міндовкілля доклало максимум зусиль, щоб відобразити ці підходи у методиках визначення шкоди та збитків внаслідок збройної агресії та бойових дій. Наразі затверджено вже 6 методик обрахунку розміру збитків компонентам довкілля, ще одна знаходиться на юстуванні.

За словами заступника Міністра Олена Крамаренко., методики враховують екосистемний підхід, тобто дозволять об’єктивно врахувати втрати не лише екосистем, а й екосистемних послуг. Над їх розробкою Міндовкілля співпрацювало спільно з Державним департаментом США, NASA, Агентством із захисту довкілля США.

Крім того, на Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Україна ініціює започаткування процесу обговорення єдиних підходів до оцінки збитків навколишньому середовищу та клімату від військових дій. Десятки країн вже підтримали таку ініціативу.

Науковці обговорили нагальні питання, які потрібно взяти до уваги при формуванні законів та законодавчих актів нашої держави.    Особлива увага приділена підготовці фахівців екологів, технологів захисту навколишнього середовища та формуванню нових підходів до організації освітнього процесу.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування