Previous Next

Стале економічне відновлення України. Як зробити його реальністю.

 

5 жовтня 2022 року науковці навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою Алла Прищепа, Сергій Коротун, Ольга Бєдункова, Оксана Конарівська взяли участь у міжнародній конференції «A Sustainable Economic Recovery for Ukraine. How to make it happen' / 'Стале економічне відновлення України. Як зробити його реальністю».

На конференції був представлений спільний  звіт WWF Центральної та Східної Європи, WWF-Україна спільно з Бостонською консалтинговою групою (Boston Consulting Group (BCG), щодо повоєнного відновленні України на принципах сталого розвитку.

Документ досліджує тему післявоєнного відновлення і визначає необхідність враховувати вплив на природу та клімат. Зокрема, у ньому зібрані головні рекомендації, як саме це реалізувати, аби підтримати Україну. Згідно з документом, на Україну очікує

наймасштабніша після Другої світової війни в Європі відбудова. Відновлення за принципом “відбудувати краще” (build back better), що є дружнім до природи, здатне прискорити інтеграцію України з Європейським союзом та гармонізацію з його ключовими документами розвитку, зокрема, Європейською зеленою угодою.

У конференції взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань е

кологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, який нагадав про  створення плану післявоєнного відновлення вже розпочато урядом України. Перша версія цього плану була представлена на високорівневій міжнародній Конференції з відновлення України в Лугано, 4-5 липня, 2022. Під час конференції всі ключові міжнародні та українські гравці ухвалили Сталий розвиток одним з семи ключових принципів відновлення України, та нові Закони України, які мають довкілеву складову.

Радник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України наголосила Тетяна Тимочко, про роботу міністерства у воєнний час, звернула увагу на наслідки для населення, довкілля російської агресії, внесла певні зауваження до представленого звіту. Наголосила, що внаслідок російської агресії нанесена шкода дикій природі, знищені заповідні території.

Основні тези спікерів представлені нижче.

“Екологічна безпека, як основа економічного розвитку та нашого добробуту і виживання, має стати частиною безпекової парадигми України, – переконаний Богдан Вихор, виконавчий директор WWF-Україна.

Разом з WWF ми пропонуємо чіткий спосіб реалізації плану відновлення на засадах сталого розвитку”, – переконаний Хубі Майнеке (Hubi Meinecke), глобальний керівник напрямку “Клімат і сталий розвиток”, BCG.

Томіслав Чорак (Tomislav Corak), керуючий директор і партнер BCG: “Українці матимуть доступ до нових технологій та можуть скористатися своїми знаннями у цифрових технологіях аби відбудувати житло та інфраструктури, які орієнтовані на потреби людей, а також стале сільське господарство, і впровадити низьковуглецеві технології у промисловості, транспорті та енергетиці. Для цього знадобиться сильне лідерство та наполегливість у відновленні України в спосіб дружній до природи та економіки. І це поєднання можливе, але планувати треб вже зараз”.

 

З виступів та представленого звіту можна зробити висновок про значну роль підготовки фахівців спеціальностей ННІ АЗ та нові виклики котрі виникають в повоєнний час.

Участь у конференції науковців, які є гарантами освітньо-професійних та освітньо-наукових програм для здобувачів різних рівнів вищої освіти спеціальностей  101 «Екологія», 183 «Технології захисту навколишнього середовища», 241 «Готельно-ресторанна справа», 242 «Туризм» дозволить сформувати ряд пропозицій щодо оновлення ОП для здобувачів вищої освіти із врахування викликів сьогодення.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування