Previous Next

Майбутнє рибного господарства

19 червня 2024 року завідувачка кафедри водних біоресурсів к.вет.н., доцент кафедри водних біоресурсів Полтавченко Т.В. прийняла участь в  дискусії на тему: «Рибне господарство майбутнього: інтеграція науки і закону».

Дискусія організована заступником Міністра аграрної політики та продовольства України Віталія Головні, т.в.о. Голови Держрибагентства Ігоря Клименка, також були запрошені представники наукових, науково-педагогічних установ та громадськості.

Під час засідання презентовано проєкт Закону України «Про наукову діяльність та збір даних у галузі рибного господарства», який спрямований на імплементацію актів законодавства Європейського Союзу в частині планування управлінням галуззю рибного господарства та збору даних про рибогосподарську діяльність.

«На шляху до європейської інтеграції реформу рибної галузі ми розпочали з оновлення нормативно-правової бази, яка включає також зміну системи збору даних та наукової діяльності. Для того, щоб відповідати спільній рибогосподарській політиці Євросоюзу і було розроблено цей законопроект, який імплементує європейські норми і регламенти у наше національне законодавство», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Ключовими маркерами законопроекту є:

- забезпечення системи збору, обробки та використання рибогосподарських даних, від первинних біологічних даних до соціально-економічних показників рибогосподарської галузі;

- впровадження багаторічного планування в управлінні галуззю рибного господарства;

- розвиток наукової діяльності у галузі рибного господарства та імплементація законодавства Європейського Союзу.

Прийняття та реалізація документу сприятиме законодавчому врегулюванню наукових основ для встановлення режимів промислу і рибальства, затвердження лімітів та прогнозів допустимого вилову, підвищенню якості прикладних досліджень тощо.

У рамках зустрічі було також коротко окреслено особливості діяльності Інституту рибного господарства, екології моря та океанографії, який відповідно до проєкту Закону пропонується визначити уповноваженою науковою установою, відповідальною за збір, узагальнення, оприлюднення та обмін інформацією про виконання стратегічних напрямів збору даних та тематик наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у галузі рибного господарства.

«Відповідно до практик Європейського Союзу законопроектом передбачається структурування рибогосподарської науки та централізація збору даних під «парасолькою» Держрибагентства для створення певної бази даних, яка буде накопичувальною для наступних поколінь», - наголосив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Водночас у ході заходу розглянуто сучасний стан рибогосподарських досліджень в Україні та акцентовано увагу на необхідності якісної підготовки кадрів за спеціальностями галузі рибного господарства.

За результатами конструктивного діалогу домовлено про спільне доопрацювання норм законопроекту про наукову діяльність та збір даних у галузі рибного господарства.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування