Previous Next

Літня співпраця з Малою Академією Наук

25 липня 2024 р. директор ННІАЗ, професор Алла Прищепа та професор ккфедри екології, ТЗНС та ЛГ Ольга Бєдункова долучились до воркшопу "Річка Устя: проблеми та заходи щодо її очищення", проведеного на базі Рівненського відділення МАН України.

Захід став частиною реалізації малого грантового проєкту, що отримали вихованці РМАНУМ - учні Рівненського ліцею "Елітар" Єгор Скороход та Олексій Скороход, як частина Проєкту "Крапля майбутнього", створеного у межах програми UPSHIT, національну хвилю якого реалізує ГО "СЦК "Задзеркалля", за підтримки ЮНІСЕФ та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через Німецький державний банк розвитку KfW.

Спікерами заходу стали дійсні учасники гуртків РМАНУМ, які займаються проблемами річки Устя та водних ресурсів нашого регіону. Вони представили свої напрацювання та бачення захисту і збереження річки Устя, екологічний стан якої стрімко погіршується через цілу низку дії природних та антропогенних чинників.

Бачення молоді, щодо до порятунку річки доповнили присутні науковці ННІАЗ. Зокрема, професор Алла Прищепа надала розширене уявлення про екосистемні послуги, що забезпечує р. Устя та їх цінність для м. Рівне та інших територій у межах водозбірного басейну. Професор Ольга Бєдункова окреслила широке коло питань біологічного моніторингу водної екосистеми та представила результати багаторічних досліджень, що проводились фахівцями кафедри екології, ТЗНС та ЛГ. Фахівець Дермансько-Острозького національного природного парку Оксана Головко надала корисну інформацію щодо можливостей спостережень за водними біоресурсами методи дистанційного зондування Землі.

Велику кількість запитань щодо практичної реалізації природоохоронних заходів у межах басейну р. Устя висвітлив заступник Директора Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Анатолій Шавурський.

На заході також була присутня заступник директора Департаменту освіти і науки РОДА Марина Пашковська, яка відзначила важливість подібних зустрічей для реальної взаємодії учнівської молоді, науковців та влади регіону при вирішенні природоохоронних завдань. 

Продовження ініціативи реалізаторів проєкту відбуватиметься 3 серпня 2024 р. на березі Басівкутського водосховища, в частині ділянки Оствиця, де зберуться усі небайдужі до стану р. Устя з метою прибирання узбережжя, а також продовження спілкування в форматі наукової лекції та екскурсії екологічною стежкою. Приєднатись до заходу можуть усі бажаючі, починаючи з 10 год. 00 хв.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування