Previous Next

Лекція Музей під час війни

20 травня 2022 онлайн лекцію "Музей під час війни" для студентів спеціальностей "Туризм" та "Готельно-ресторанна справа" НУВГП прочитала Тетяна Самсонюк - к. і. н., заступник директора з розвитку і впровадження цифрових технологій Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Лекторка ознайомила учасників онлайн-зустрічі із музейними втратами України, особливостями роботи музеїв під час війни, розповіла про виставку у Берліні "Україна - розп'яття" від Національного музею України та поділилася своїм баченням перспектив українського туризму після перемоги.

Музеї та туристичні подорожі завжди доповнювали один одного. У країнах світу музейний туризм успішно розвивається, тому після перемоги очікується збільшення популярності українських колекцій серед туристів.

На лекції студенти і викладачі дізнались про те, що з початку війни втрачено більше 53 тисяч музейних експонатів, зокрема, і скіфське золото. Запобігти втратам допомагає вчасна евакуація, зокрема колекції з Луганського музею евакуйовано до Львова. Пані Тетяна підкреслила велику необхідність ведення єдиного цифрового реєстру національного музейного фонду, оскільки під час вибухів уся паперова документація постраждалих музеїв згоріла.

Лекторка також розповіла про сьогодення Рівненського краєзнавчого музею, 5 працівників якого на даний час знаходяться у складі Збройних сил України. У Рівному під час війни відкриті для відвідувачів лише експозиції Музею бурштину та Музею Уласа Самчука, що на вул. Симона Петлюри, оскільки там є можливість на період повітряної тривоги укритись в бомбосховищі. А основні фонди краєзнавчого музею на вул. Драгоманова закриті, тому що бомбосховище там не передбачене. Проте, працівники музею адаптують свої екскурсії до перебування на вулиці, чому сприяє  гарно облаштований оглядовий майданчик на прилеглій території.

Студенти також дізнались, що до організації виставки "Україна - розп'яття" у Німеччині долучились 300 художників. Виставка створена з предметів, які зібрали після звільнення окупованих територій. Один з експонатів - "Двері з Ірпеня" має такий підпис: "Це просто двері. З Ірпеня. Українці зупиняють агресора. Вони стоять на межі між добром і злом. Стоять і прикривають всю Європу, як ці самі двері. Не дивлячись ні на що".

Більше фото на сторінці кафедри в соціальних мережах.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування