Previous Next

Круглий стіл з роботодавцями зі спеціальності Водні біоресурси

27 березня 2023 року відбувся круглий стіл з роботодавцями щодо оновлення магістерської програми зі спеціальності "Водні біоресурси та аквакультура" згідно сучасних вимог ринку праці та розвитку новітніх біотехнологій. 

Цей захід відбувся в рамках проекту Erasmus+ KA2 AFISHE «Розвиток освіти в галузі аквакультури та рибальства для Зеленої угоди у Вірменії та Україні: від освіти до екології».

На зустріч були запрошені представники Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства, рибницьких підприємств регіону, наукових установ та громадськості.

Основна мета зустрічі – обговорити з роботодавцями актуальні проблеми галузі у виробництві, науковій та адміністративно-правовій сфері та визначити якими саме новими знаннями та вміннями мають володіти майбутні фахівці. Зустріч була проведена після участі представників  команди проєкту у круглому столі щодо обговорення Концепції відновлення аквакультури України, організованому Методично-технологічним центром з аквакультури Держрибагентства. Саме під час доповіді організаторів заходу було наголошено на необхідності перегляду державної політики у галузі аквакультури та повідомлено про внесенні пропозиції щодо зміни у законодавстві, що регулює аквакультуру та рибальство.

Зустріч розпочала менеджер проєкту від НУВГП, д.с.-г.н., професор Гроховська Ю.Р., яка представила проєкт, його цілі, завдання та перспективи для університету. Після цього д.т.н., професор кафедри водних біоресурсів Кононцев С.В. представив аналіз діючої в НУВГП освітньої програми та результати бенчмаркінгу аналогічних програм в ЄС, США, Канаді та інших країнах. Також було окреслено напрямки діяльності лабораторії інтегрованої мультитрофічної аквакультури, яка буде створена в рамках грантового проєкту. Директор ННІАЗ Прищепа А.М. висловилася про доцільність залучення до навчання у магістратурі випускників бакалаврату інших спеціальностей. 

В обговоренні взяли участь Куньчик Тарас Миколайович, начальник Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Волинській області; Губернатор Ірина Валентинівна, головний спеціаліст Відділу іхтіології, регулювання рибальства та меліорації Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області; Карпова-Лаурсен Яніна Юріївна, директор ТОВ "Лаурсен Аквакультура" (Рівненська обл., с. Забороль); д. вет. наук, професор Мандигра Микола Станіславович, Національна академія аграрних наук України, а також представники Дослідної станції епізоотології Інституту рибного господарства НААН та інших рибницьких підприємств Рівненської області.

Як було зазначено представниками виробничих підприємств, повномасштабні військові дії спричинили нові виклики та ускладнення, проте більшість підприємств регіону продовжують функціонувати. Під час виступів стейкхолдерами було зазначено, яких саме навичок, знань і компетенцій необхідно набувати майбутнім фахівцям у сучасних умовах.

  • Потрібні спеціалісти з органічного виробництва, здатні запобігати поширенню хвороб риб, ефективно застосовувати сучасні лікувальні та профілактичні засоби в рибництві. Важливо орієнтуватись на зелений європейський курс, замість хімічних (токсичних) та методів обробки антибіотиками впроваджувати біологічно безпечні засоби лікування гідробіонтів, що матиме позитивний ефект для галузі рибництва та сприятиме її розвитку.
  • Потрібні фахівці, здатні аналізувати вплив параметрів води на здоров’я гідробіонтів та забезпечити дотримання принципів біобезпеки.
  • Матимуть знання та навички з питань технології водоочищення у замкнутих системах аквакультури (аналіз параметрів підживлювальної та забрудненої води, технологія очищення від основних забруднень, утилізація відходів).
  • Побажання щодо введення до освітньої програми окремого блоку, присвяченого системі НАССР, де особливу увагу приділити системі якості продукції аквакультури.
  • Фахівці, які добре обізнані у правах суб’єкта, що займається аквакультурою. Важливим є набуття навичок щодо заповнення та подачі звітної статистичної документації рибних господарств, відповідно до наявних процедур, затверджених на державному рівні.

Зустріч була дуже плідною і цікавою, роботодавці висловили важливі пропозиції, які обов’язково будуть враховані робочою групою проєкту під час розробки оновленої магістерської програми в НУВГП.

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування