Previous Next

Екскурсія студентів геодезистів

Студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» 30 квітня 2023 р. відвідали геодезичний пункт «Гурники» - елемент науково-технічної спадщини Юнеско.

«Дуга Струве» – унікальний науковий проект з вимірювання розмірів Землі за допомогою методів астрономії та геодезії, що простягається вздовж меридіану з півночі на південь майже на 3 тис. кілометрів територіями 10 країн Європи: Норвегії, Швеції, Фінляндії, росії, Естонії, Латвії, Литви, Білорусі, України, Молдови. Нині цей науково-технічний пам'ятник представлено окремими, частково відреставрованими пунктами, який налічує лише 34 геодезичні об'єкти (із кола 265 започаткованих пунктів). У ХІХ ст. результати вимірювань широт місцевостей, через які проходила «Геодезична Дуга Струве», допомагали уточнювати параметри фігури Землі і використовувалися в дослідженнях обертання Землі, доки не настала ера супутникових технологій вимірювання.

На території Рівненської області знаходилося три таких пункти. Сонячного недільного весняного дня разом зі студентами був відвіданий один із пунктів, а саме пункт «Гурники», який знаходиться в с. Гірники Дубенського району.

Безпосередньо на історичному місці студенти ознайомилися з історичними фактами проведення цих унікальних геодезичних робіт, приладовим забезпеченням та отримали масу позитивних емоцій.


При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування