Екологи взяли участь у нараді «Стан та проблематика водних ресурсів» за участю Президента України

 1 жовтня 2020 року у НУВГП  обговорили питання очистки водойм, зокрема річки Устя та озера Басів Кут, на нараді «Стан та проблематика водних ресурсів» за участю Президента України Володимира Зеленського

Розширена нарада щодо стану і проблем розвитку водогосподарського комплексу на прикладі Рівненської області відбулася в НУВГП. На засіданні був присутній  Президент України Володимир Зеленський,  який привітав НУВГП із 105-ою річницею,  керівники області, народні депутати, представники аграрного бізнесу, директор регіонального центру водних ресурсів  у Рівненській, директор РОВКП,  голова Держводагентства. Модератором  події  був ректор Віктор Мошинський, який  окреслив сучасний стан водогосподарської галузі та роль НУВГП у підготовці кадрів. 

У роботі наради взяли участь завідувач кафедрою екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства професор, д.с.-г.н., Клименко М.О., директор ННІ агроекології та землеустрою, професор, к.с.-г.н. Прищепа А.М. та доцент кафедри  екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства, к.с-г.н., Статник І.І.

Важливою проблемою для обговорення на нараді було відновлення непрацюючих меліоративних систем для ведення сільського господарства. Обласна адміністрація вже організувала системну роботу з інвентаризації водогосподарської інфраструктури та передачі у комунальну власність територіальних громад міжгосподарських меліоративних систем. Значну увагу було приділено стану водних об’єктів Рівненщини.

Ігор Статник  представив доповідь пронаукові  рекомендації з відновлення екологічного стану водних об’єктів Рівненщини, зокрема розповів про  Концепцію відновлення екологічного стану малих річок, проект очистки річки Устя та озера Басів Кут (тепер - етап практичної реалізації). Разом з тим нагадав, що колектив науковців розробив стратегію відновлення малих річок. Окреслив основні чинники, котрі призводять до порушення рівноваги водної екосистеми та наслідки їх впливу на екологічні характеристики річки, що становить предмет досліджень науковців кафедри. Зокрема Статник І.І наголосив: «Для оцінки екологічного стану досліджуваних об’єктів (малих річок) ми застосували комплексний басейновий підхід оцінюючи власне всю територію водозбору, заплаву та русло річки. Використовуючи сучасні технології та власні сертифіковані лабораторії ми здійснили оцінку сучасного екологічного стану водних об’єктів річок Устя, Іква та Басівкутського водосховища. НУВГП здатен вирішувати складні водно-господарські проблеми не тільки нашого регіону. Ми маємо потужний науковий потенціал, великий  досвід роботи та основне –  велике бажання працювати на користь нашої держави».

Володимир Зеленський підтримав ініціативи ОДА і пообіцяв повне сприяння у вирішенні проблеми очистки річки Устя та озера Басів Кут.

Уряд має на постійній основі залучати науковців Національного університету водного господарства та природокористування до програм використання й охорони вод, відтворення водних ресурсів, моніторингу та відродження річок і водойм, забезпечення населення якісною питною водою, розвитку водогосподарського комплексу та управління водними ресурсами, меліорації земель, експлуатації державних водогосподарських об’єктів комплексного призначення, міжгосподарських зрошувальних і осушувальних систем.

За результатами зустрічі Президент України доручить уряду до початку 2021 року опрацювати питання врегулювання нормативно-правової бази щодо передачі на довгострокове зберігання, використання, утримання та відновлення об’єктів інженерної інфраструктури водогосподарсько-меліоративного комплексу землекористувачам, які ведуть господарську діяльність на меліорованих землях. Також до 1 січня 2021 року Кабмін має розробити концепцію щодо охорони та відновлення малих і середніх річок України.

 

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування