03.04.2024 року в Житомирському державному університеті імені Івана Франка на кафедрі зоології, біологічного моніторингу та охорони природи у рамках проєкту «Запрошені професори» було прочитано лекцію кандидатом ветеринарних наук, доцентом, завідувачкою кафедри водних біоресурсів Національного університету водного господарства та природокористування Тетяною ПОЛТАВЧЕНКО
до дисципліни «Вступ до фаху», «Особливості експертизи риби та рибних товарів» для здобувачів освітніх програм спеціальності 207«Водні біоресурси та аквакультура» та «Біологія».
Під час лекції було викладено особливості експертизи показників якості та безпеки живої, охолодженої, замороженої, соленої, копченої риби та рибопродуктів, порядок та методи відбору проб для дослідження їх якості та безпеки, умови асортиментної та якісної ідентифікації.
Не оминули увагою також і експертизу ікри риби, зокрема її органолептичну оцінку. Так одними із основних показників під час експертизи є органолептичні показники (зовнішній вигляд, колір, запах, консистенція, смак) також показники які досліджуються в державних лабораторіях які акредитовані згідно ISO 17025 (вміст токсичних елементів, пестицидів, мікробіологічні показники).
Представлена інформація є корисною не тільки для здобувачів відповідних освітніх програм, а й для пересічних споживачів.