Першого липня було проведено публічне обговорення освітньо-професійної програми «Автомобільний транспорт» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 274 «Автомобільний транспорт» галузі знань 27 «Транспорт».

В обговоренні взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри автомобілів та автомобільного господарства, представники наукової та освітньої спільноти, стейкхолдери, здобувачі вишої освіти обох рівнів.

Гарант освітньо-професійної програми «Автомобільний транспорт» професор Марчук М.М. описав оновлений зміст програм на основі стандарту про підготовку бакалаврів та проекту стандарту про підготовку магістрів спеціальності «Автомобільний транспорт»; назвав обов’язкові і вибіркові компоненти; описав організацію навчального процесу; оголосив склади проектних групи освітніх програм; розповів про навчально-лабораторну базу кафедри. Він також оголосив пропозиції до освітньої програми від студентів та випускників (на основі анкетування); зачитав рецензії-відгуки на освітню програму від ТДВ "Рівненське ремонтно-транспортне підприємство", ТОВ «Вік-Експо», компанії «Автоленд» та інших.

Професор Жешувської політехніки (Республіка Польща) В.П. Матейчик висловив своє бачення щодо освітніх програм і можливі пропозиції щодо змісту освітніх програм. Що стосується першого (бакалаврського) рівня вищої освіти він порадив змінити назву освітньої компоненти «Електричне, електронне обладання та мехатронні системи» на «Електричне обладання та мехатронні системи»; запропонував ввести компоненту «Основи теплотехніки» як нормативну, а не вибіркову дисципліну; а освітню компоненту «Телематичні системи» читати у сьомому семестрі. Відносно освітньої програми другого (магістерського) рівня вищої освіти, то, на думку Матейчика В.П. можливо скоригувати назви дисциплін «Виробничо-технічна база підприємств автомобільного транспорту» та «Технічна експлуатація автомобілів». Професор Матейчик В.П. підтримав пропоновані освітні програми, зазначивши, що вони відповідають сучасним вимогам  і викликам виробництва.

Директор ТОВ «Захід Авто Бош Сервіс» Є.С. Чорногоський висловив побажання більше звернути увагу на безпеку транспортних засобів, адже саме цим питанням на сучасному етапі приділяється щораз більше уваги. Також представник автосервісного підприємства висловив думку підвищити рівень практичної підготовки за рахунок практик. Чорногоський Є.С. підтримав пропоновані освітні програми.

Студент 5-го курсу Олександр Лактіонов підтримав висловлені студентами пропозиції про побажання і зміни до освітно-професійних програм.

Представниця ТОВ «Автоленд» А.В. Бобровська відзначила сучасність і актуальність пропонованих освітніх програм, проте висловила побажання більше уваги приділяти сучасній діагностиці та ремонтним процесам.

Представниця ТОВ «Вік-Партнер» О.В. Драгальчук. відзначила високий рівень знань випускників спеціальності «Автомобільний транспорт», які працюють на ТОВ «Вік-Партнер», зазначила, що на підприємстві створена філія кафедри, що наближає навчальний процес до реалій виробництва, широко застосовується дуальна форма освіти.  Вона також звернула увагу на покращення практичної підготовки, що значно полегшує сприйняття студентами навчального матеріалу. Особливих побажань і пропозицій до освітніх програм представниця підприємства не висловила

Директор ТДВ "Рівненське ремонтно-транспортне підприємство" Ю.І. Шумін погодився з пропозиціями, які внесли в оновленйі проекти освітніх програм і підтримав їх. Він також поділився своїм баченням стосовно підготовки сучасного фахівця з автомобільного транспорту.

Як підсумок обговорення, кафедра прийняла рішення врахувати рекомендації стейкхолдерів, представників наукової спільноти та студентства при оновленні освітньо-професійних програм «Автомобільний транспорт» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти за спеціальністю 274 «Автомобільний транспорт» галузі знань 27 «Транспорт».

Ст. викладач кафедри ААГ
Микола Пікула

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування