Участь у засіданні Міжвідомчого наглядового комітету Національного політичного діалогу з інтегрованого управління водними ресурсами в Україні та тематичний семінар з природоорієнтованих рішень

15 червня 2023 року науково-педагогічні працівники ННІ ВГП брали участь у засіданні Міжвідомчого наглядового комітету Національного політичного діалогу з інтегрованого управління водними ресурсами в Україні та тематичний семінар з природоорієнтованих рішень

У 1 день 15 ЧЕРВНЯ 2023 відбулось ЗАСІДАННЯ наглядового КОМІТЕТУ НАЦІОНАЛЬНОго ПОЛІТИЧНОГО ДІАЛОГУ

Національні політичні діалоги з інтегрованого управління водними ресурсами (НПД) сприяють міжвідомчому обговоренню політики та реформи водної галузі. НПД керуються запитом країни проведення та очолюються керівниками відповідних державних установ. У зустрічах беруть участь різні зацікавлені сторони, такі як національні органи влади та установи, неурядові організації, бізнес-спільнота, парламентські органи, наукові кола, міжнародні організації. У рамках фінансованої Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані»* НПД підтримуються в п’яти країнах Східного партнерства: Вірменії, Азербайджані, Грузії, Республіці Молдова та Україні. Більше інформації про програму НПД в Україні - https://unece.org/environment-policy/water/areas-work-convention_protocol/country-dialogues/ukraine.

 

Завданнями Міжвідомчого наглядового комітету Національного політичного діалогу з інтегрованого управління водними ресурсами в Україні є:

  1. надати оновлену інформацію щодо імплементації Водної Рамкової Директиви (ВРД) в Україні згідно з Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом;
  2. поінформувати про останні досягнення в інтегрованому управлінні водними ресурсами (ІУВР);
  3. обговорити проблеми впровадження ІУВР та ВРД в Україні, а також пов’язати це з імплементацією інших директив ЄС (напр. Директива 91/271/ЄЕС про очистку міських стічних вод);
  4. забезпечити платформу для координації донорської діяльності у водному секторі України та посилити співпрацю з міжнародними партнерськими організаціями;
  5. оновити інформацію про хід роботи над компонентом Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані», що стосується екологічних даних, а саме щодо водообліку, картографування земельних ресурсів, даних про відходи та забруднення повітря, доступу до даних, а також міжнародної звітності;
  6. обговорити прогрес і наступні кроки у впровадженні Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані» в Україні та отримати відгуки від національних зацікавлених сторін.

Тематична сесія 1: Прогрес у сфері управління водними ресурсами

Сесія присвячена обговоренню щодо системи управління водними ресурсами в Україні.

Введення

Короткий звіт Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані»  про плани та прогрес у підготовці Плану управління річковим басейном Дніпра, моніторингу вод (вкл. моніторинг КОВІД), економічні інструменти, мобілізацію фінансових ресурсів, щодо Протоколу про воду та здоров’я, а також зміни законодавства.

 

Діалог високого рівня щодо управління водними ресурсами

Діалог відбуватиметься навколо наступних питань:

  • Прогрес, досягнутий на даний момент у впровадженні ІУВР та ВРД ЄС та що потрібно зробити далі?
  • Поточні виклики впровадження директив, від яких залежить успішність впровадження ВРД (напр. Директива 91/271/ЄЕС про очистку міських стічних вод).
  • Наслідки руйнування водогосподарської інфраструктури через російську агресію в Україні та як забезпечити врахування питань, пов’язаних з водою, у пріоритетах та планах відновлення?

Питання / відповіді та обговорення

Тематична сесія 2: Національні джерела та інструменти впровадження та фінансування водного господарства

 

Під час засідання обговорюватиметься внутрішнє фінансування охорони водних ресурсів, санітарії, а також майбутні програми заходів дев’яти планів управління річковими басейнами України. Сесія буде побудована навколо наступних питань:

  • Які є можливості для покращення та підтримки національного та місцевого фінансування управління водними ресурсами?
  • Які політичні, економічні та фінансові інструменти необхідно розробити для реалізації ІУВР та відбудови водного сектору в Україні?
  • Як скоординувати заходи, визначені у планах управління річковими басейнами (ПУРБ) з розвитком сектору очистки стічних вод, а також з місцевими стратегіями розвитку?

 

Питання / відповіді та обговорення

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування