Круглий стіл до Дня географа 2023

27 березня 2023 року викладачами кафедри геології та гідрології спільно зі здобувачами галузі знань 10 «Природничі науки» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальностями 103 «Науки про Землю» та 106 «Географія» було проведено круглий стіл до Дня географа на тему «Цікава географія».

Щороку в крайню суботу березня в Україні відзначається День географа, яке бере початок із 1958 року.

27 березня 2023 року викладачами кафедри геології та гідрології спільно зі здобувачами галузі знань 10 «Природничі науки» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальностями 103 «Науки про Землю» та 106 «Географія» було проведено круглий стіл до Дня географа на тему «Цікава географія».

Студенти спеціальності 106 «Географія», які навчаються за освітньою програмою «Конструктивна географія, управління водними та мінеральними ресурсами» під керівництвом керівника даної освітньої програми, доцента кафедри, кандидата географічних наук Тетяни Басюк підготували творчі проєкти, які продемонстрували під час онлайн заходу на платформі Meet.

Зокрема, Цвид Анастасія (ГФ-41) дослідила маловідомі факти про навколосвітні подорожі; Кашперський Ярослав (ГФ-41) розкрив питання щодо найбільш незвичайних географічних фактів; Федорчук Андрій (ГФ-31) дослідив динаміку зміни чисельності населення світу та України, найбільш та найменш заселені куточки нашої планети; найбільші агломерації світу; Гаврон Анна (ГФ-41)  презентувала добірку незвичайних географічних карт, які дозволяють поглянути на світ не лише в межах навчальної програми вивчення географії.

 Під час круглого столу доценти кафедри Тетяна Басюк і Вікторія Холоденко продемонстрували низку інтерактивних сервісів, які стануть в нагоді при вивченні географії. За допомогою представлених інтерактивних сервісів можна порівнювати реальні розміри країн; спостерігати зміни берегової лінії при піднятті рівня моря; подорожувати планетою у різних геологічних епохах; вивчати видатні культурні та природні пам'ятки спадщини ЮНЕСКО; здійснювати мандрівки від витоку до гирла річок світу; спостерігати за зміною метеорологічних величин  тощо. Також було розглянуто: інтерактивний Глобальний сонячний атлас, головною метою якого є забезпечення швидкого та простого доступу до даних про сонячні ресурси та дані про потенціал фотоелектричної енергії у всьому світі; Глобальний вітровий атлас, який забезпечує доступ до даних про вітрові ресурси в усьому світі; Глобальний атлас лісів, який пропонує найновіші дані моніторингу лісів світу; Глобальні мапи NASA та найдетальніший глобус у світі Google Earth, який окрім можливості вивчати нашу планету дає змогу створювати різноманітні карти, віртуальні подорожі тощо. Наприкінці заходу було проведено вікторину «Географічна абетка», яка включала питання із різних тематичних розділів географії.

 Географія подарувала нам не лише весь світ, але й можливість його пізнавати. Нажаль, цьогоріч День географа припало на вкрай складні часи. Уже понад рік ми докладно вивчаємо географію України за картою повітряних тривог, бойових дій, маршрутами евакуації переселенців і маршрутами перевезення гуманітарних вантажів. Наразі ми вивчатимемо географію по-іншому – серцем, а не розумом.

Мирного неба усім!  Успіхів на всіх паралелях та меридіанах життя.

 

Тетяна Басюк

кандидат географічних наук, доцент,

НУВГП, доцент кафедри геології та гідрології

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування