Фахівець-практик ознайомлює студентів з водними проблемами Колхідської низовини

19 вересня 2019 року в ННІ ВГП відвідав Євген Косик, наш випускник 1980-х років. Після навчання в УІІВГ він працював в Київському обласному управлінні водних ресурсів.

Останні роки Євген Косик працює у водогосподарській галузі м. Сухумі. Під час зустрічі п. Євген розказав студентам та викладачам про водогосподарську проблематику Колхідської низовини, її кліматичні та гідрологічні особливості. 

Колхідска низовина є регіоном з субтропічним кліматом, де є землі, на яких можуть при відповідній меліорації успішно проростати такі цінні культури як чай, цитрусові, тунг, фейхоа та інші субтропічні рослини. Колхидская низовина розташована в Західному Закавказзі уздовж моря від м Сухумі до р Кобулеті. Центральна частина Колхіди є найбільш низькою і представлена суцільними масивами боліт. Клімат субтропічний, вологий, з м'якою зимою і рясними опадами (середньорічна 1900 мм). Середня температура січня 4,5 ° -6,0 ° С, серпня - 23 ° -24 ° С. Річки - Ріоні, Іігурі, Хобі, Галідзга і ін.

Колхідська низовина являє собою заболочену аллювиальную рівнину, розташовану на відмітках, що починаються майже від 0 і не перевищують 25 м над рівнем моря; в геологічному минулому була морською затокою, який поступово заповнювався принесеним з гір мілкоземлистим матеріалом з переважанням важкого глинистого і суглинистого складу. Значного поширення мають алювіальні і морські піски і супіски, а також торфовища.

Колхідська низовина на глибинах 200 і більше метрів має напірні артезіанські води, які перекриті потужним шаром глинистих водонепроникних відкладень, що перешкоджають підйому води вгору, що виключає участь напірних вод в заболоченности земель Колхіди.

Основними причинами заболочування Колхідської низовини є велика кількість атмосферних опадів, відсутність стоку води зі схилів прилеглих пагорбів, необхідного ухилу для поверхневого стоку, застій вод, розливи річок і ін. Інтенсивні опади, як правило, супроводжуються сильними західними вітрами і хвилюванням моря, тимчасово затримують стік річок в море, що викликає підпір, розлив і затоплення території.

С.Клімов

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування