209 років від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка

Тарас Григорович Шевченко зі щирим серцем засівав спустошені лани Української поезії, плоди яких тепер куштує вся українська нація і навіть цілий світ. Твори письменника - фундатора відкривають нам багатогранність душі справжньої української людини, що тріпоче коханням до рідної неньки, в кожному подиху несе її вродливу красу, несе тяготи та біль скривавленої долі такої тендітної й водночас мужньої красуні України...

Шевченко як ніхто інший вслухався в ритм серця української мови, вміло відтворював його на папері, щоб і ми чули цю глибину. Ще юнаком пізнавши сирітство та ярмо кріпацтва, а згодом арешти та заслання, Тарас Григорович поділяв з Україною її відчайдушну самотність, її тяжку долю. Своєю творчістю письменник пробуджує спрагу до свободи в українському народі, спрагу чути щебетання солов'їної мови на рідній землі. Нічним жахом стали шедеври українського віртуоза для чинної влади, але Шевченко не спинився і перед прискіпливим поглядом смерті. Ризикуючи власним життям, жертвуючи своєю свободою, здоров'ям, камінчик за камінчиком він прокладав шлях у краще майбутнє, в якому є Україна і все українське. 

"Як умру, то поховайте

Мене на могилі,

Серед степу широкого,

На Вкраїні милій..." - заповіт письменника пронісся крилами лелеки по всьому світу. Не приймав Тарас Григорович з рук своїх колихати Україну до останнього подиху. Його боротьба не відійшла в забуття, і головне не лишилася марною! Це боротьба за майбутнє народу, що зветься українцями, народу, що носить вишиті материнським коханням і краплями крові білі сорочки, народу, що милується калиною мов рубінами, народу, який вчився у лелек літати та бути вільним, народу в серці якого живе Україна!

Підперезуючись подвигом Тараса Григовича, не побоїмося ворожої орди, ще голосніше співатимемо переможний гімн України, з твердою мов скеля впевненістю вигукнемо:

«Борітеся – поборете!

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!».

Шануємо, пам'ятаємо, пишаємось! Шевченківська Україна - це справжня Україна!

* https://life.pravda.com.ua/culture/2019/03/9/235966/

Ревекка Гусаренко-Барська, Єлизавета Гусаренко-Барська,
студентки групи ГБВВ-11, ННІВГП

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування