Створення інституту

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Статус державного цьогоріч отримав Надслучанський інститут, який ось уже вісім років працює у місті Березне Рівненської області.

Висококласні викладачі, якісна навчальна база, сучасні аудиторії, можливість на практиці перевірити отримані знання в унікальному для України дендропарк, і найголовніше – величезне бажання його засновники стали запорукою того, що нині в області готують кваліфікованих фахівців для роботи у лісовому господарстві. У виші впевнені, що Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2012 року про створення Надслучанський інститут Національного університету водного господарства та природокористування, як відокремленого структурного підрозділу Університету, стане новим поштовхом для його розвитку. Про те, як створювався Надслучанський інститут, які перспективи відкриваються перед ним зі зміною статусу говорить його директор Тарас Микитин.

- Насправді вісім років для інститут – це не такий уже і великий термін, однак за цей час навчальний заклад, який ви очолюєте, зміг завоювати собі добре ім’я. Як вам це вдається?

  • Переконаний, що одна зі складових успішної роботи Надслучанського інституту – це його зручне розташування. Адже навколо м. Березне працюють потужні лісогосподарські підприємства, які знані і користуються авторитетом не лише в нашій області, а й в Україні. Крім того, наші студенти мають унікальну можливість отримувати практичні знання в місцевому дендропарку, який, до слова, єдиний на Рівненщині має статус загальнодержавного значення. Тобто для вивчення дендрології не потрібно на практику виїздити кудись, як це мусять робити у вишах Києва чи Львова, а достатньо пройти кілька метрів, щоб побачити унікальні дерева та кущі. Насправді, відкриття Надслучанського інституту в Березне – це втілення в життя мрії багатьох людей, яким небайдуже майбутнє наших лісових насаджень, які розуміють значення наукової складової у якісному лісорозведенні та лісовідновленні. На жаль, сьогодні з нами вже немає Якимчука Володимира Миколайовича. А саме він багато допомагав нам під час становлення інституту.

- Тарасе Мироновичу, що дає навчальному закладу розпорядження Кабінету Міністрів?

  • Згідно з цим розпорядженням Надслучанський інститут став структурним підрозділом Національного університету водного господарства та природокористування. Це означає, у першу чергу, підвищення якості навчання. Адже ми увійшли до складу потужного навчального закладу з високопрофесійним професорсько-викладацьким складом, який і буде, в тому числі, готувати фахівців для лісового господарства. Наші молоді викладачі матимуть змогу навчатись у аспірантурі університету. Крім того, інститут отримає додатковий стимул для розширення сфер діяльності. Для майбутніх абітурієнтів з’явиться можливість навчатися за державним замовлення, отримувати стипендії.

- Чому інститут обрав для себе такий шлях продовження роботи?

  • Тут можна називати різні причини. Як не прикро, але економічна криза не дала можливості засновникам повністю реалізувати всі наші задуми. Адже ми хотіли збудувати новий навчальний корпус, розширити перелік спеціальностей та багато іншого. Зрештою в нинішніх умовах батьки не завжди можуть сплачувати за навчання своїх дітей, водночас кількість навчальних закладів збільшилася, тому набрати випускників на платну форму навчання стало проблематичним. І останнє - наші випускники переважно йдуть працювати у державні лісогосподарські підприємства, тому цілком логічно, що вони повинні навчатися у державних навчальних закладах.

- Наскільки швидко вам вдалося змінити статус навчального закладу з приватного на державний?

  • Ідея змінити статус навчального закладу з’явилася ще три роки тому. Щоправда перші документи, аби пройти цю складну процедуру, ми почали збирати близько року тому. Скажу відверто, зміна статусу інституту з приватного на державний - це складна процедура, яка вимагає чимало часу і зусиль. В її основі лежить згода всіх сторін до такого кроку, та погодження цього рішення у владних коридорах. Ні для кого не секрет, що саме на другому етапі і може бути найбільше затягування процесу. Тому нам, можна сказати, пощастило. Оскільки саме під час процесу погодження на різних рівнях нам неабияк допоміг народний депутат, голова обласної організації Товариства лісівників України Микола Шершун. Пройшовши у лісовій галузі весь трудовий шлях від найнижчої посади бракера-десятника до голова Держлісагентства, він не з розмов знає про те яке значення має фахова освіта з належною базою для майбутнього лісівника. Усе час від початку становлення він цікавився роботою нашого закладу, якістю освіти, науковою діяльністю. Неодноразово виступав на науково-практичних конференціях, які ми щороку проводимо. Тому зробив усе від нього залежне, щоб прискорити процес змінити статуту для нашого інституту.

Коментарі:

Перший заступник начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, кандидат сільськогосподарських наук Сергій Івашинюта

  • Однозначно я вітаю звістку про входження Надслучанського інституту у структуру Національного університету водного господарства та природокористування. Переконаний, що це сприятиме поліпшенню якості підготовки фахівців для лісової галузі. Адже до колективу інституту можна буде долучити висококваліфікованих працівників університету, а це підніме професійний рівень викладачів, розширити можливість для наукової роботи. Обласне управління лісового господарства і надалі тісно співпрацюватиме з інститутом, який відтепер увійшов до складу університету. Оскільки ми зацікавлені в молодих освічених фахівцях лісового господарства.

Перший ректор Надслучанського інституту, директор ДП «Дубенський лісгосп», кандидат сільськогосподарських наук Олег Юркевич

  • Надслучанський інститут заснований та успішно працює в одній з найбільш лісистих областей України. І це не випадково, бо молодь, яка бажає працювати у лісовій галузі нашого краю, повинна навчатися теорії та отримувати практичні знання щодо ведення лісового господарства там, де у майбутньому працюватиме. Переконаний, що зміни статусу навчального закладу, включення його у структуру Національного університету водного господарства та природокористування відкриває нові перспективи для інституту та його студентів. Адже відтепер, щоб навчатися лісовій справі на державній формі навчання, не потрібно буде їхати у Львів чи Житомир, успішно зробити це можна буде на місці.

Народний депутат України, голова Рівненської обласної організації Товариства лісівників України Микола Шершун

  • Ведення лісового господарства - це складна наука, яка вимагає глибоких знань з різних дисциплін. Тому працювати у ліс повинні йти віддані своїй справі фахівці, які готові уміло поєднувати набутий досвід та нові знання. Без якісної базової освіти тут просто не обійтися. У 2006 році з радістю зустрів звістку про відкриття на Рівненщині Надслучанського інституту, тому за будь-якої можливості підтримував усі його проекти й ініціативи наших освітян. Переконаний, що статус державного, приєднання до складу НУВГП стане корисним не лише для молоді, яка бажає здобувати лісівничі професії, а для тих, хто вже сьогодні працює у лісовій галузі. Адже університет має свою аспірантуру та докторантуру, що дасть можливість науковцям лісового профілю здобувати вчені ступені.

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування