Лісовод — це звучить гордо !

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Легенями нашої планети називають ліси. Адже саме вони очищають повітря від вуглекислого газу, насичують його киснем. А “лікувати" ці легені, відновлювати їх покликані люди з почесною і відповідальною перед усім живим на землі професією - лісовод.

15 вересня працівники лісового господарства відзначають своє професійне свято. З цієї нагоди - розповідь про те, де і хто на Рівненщині навчає професії лісовода.

Кожен лісовод висаджує щорічно понад 1 гектар лісу

Готувати фахівців лісового господарства у місті Березному почали близько півстоліття тому. Це робив лісовий технікум, який вже у незалежній Україні перейменували у коледж. І досі тут готують молодших спеціалістів лісового господарства.

Майже 10 років тому у Березному створили ще й Надслучанський інститут. Зробили це для того, щоб випускники шкіл з найбільш лісистих північних районів області могли недалеко від дому отримати вищу освіту за спеціальністю “лісове господарство”. До вересня минулого року інститут був приватним. А відтоді він входить до структури Національного університету водного господарства та природокористування як навчально-науковий лісотехнічний інститут, отже, має й державне замовлення на підготовку фахівців — інженерів лісового господарства.

— Те, що два таких заклади діють саме на Рівненщині — не дивно, — розповідає директор навчально-наукового лісотехнічного інституту НУВГП Тарас Микитин. — Адже 37% території нашої області займають ліси. І в лісовій галузі задіяно близько 4 тисяч працівників, які обслуговують понад 700 тис. га лісу. Щороку вони відновлюють до 5 тисяч гектарів лісових насаджень. Приємно, що до цього докладають руку і наші студенти на практичних заняттях у Березнівському і Соснівському лісгоспах.

Навіщо майстру лісу комп’ютер?

Для студентів у навчально-науковому лісотехнічному інституті створено всі необхідні умови. Кожного з них забезпечують гуртожитком. А їх тут для коледжу та інституту є аж три. І торік один з них було визнано найкращим в області для проживання студентів. У гуртожитках для майбутніх лісоводів панує надзвичайний порядок, за дотриманням якого стежать чергові викладачі.

Комфортно в інституті і навчатися. Адже тут є бібліотека з понад 8 тисячами примірників спеціалізованих книг з лісового господарства. Облаштовано у закладі комп’ютерний клас, під’єднаний до мережі Інтернет. А невдовзі у корпусі інституту діятиме і безкоштовний Wi-Fi. Тож кожен студент зможе черпати знання не лише з книг, а й з Інтернету.

— Сучасний працівник лісового господарства повинен не лише вміти здійснювати обхід лісових масивів, доглядати за насадженнями та відновлювати їх, а й володіти сучасними інформаційними технологіями. Скажімо, у числі його вмінь повинно бути ведення електронного обліку деревини. Тому він має володіти комп'ютером, — пояснює п. Микитин.

Відрізнити 800 видів дерев і чагарників

На практику з геодезії, ботаніки та дендрології студенти інституту йдуть за 40 метрів від закладу — у дендропарк. Його площа — майже 30 гектарів. Насадили дендропарк студенти лісового технікуму. І він — наймолодший в Україні, бо має тільки 40 років. Тут нині налічується близько 800 видів дерев і чагарників. Серед них, для прикладу, 18 видів беріз, більше 20 видів бузку. Студенти інституту тут не лише вивчають живі рослини, а й збирають із їхнього листя гербарії. А ось виробничу практику студенти проходять у держлісгоспах — Березнівському. Соснівському, Костопільському, Рокитнівському, Сарненському. Жоден випускник інституту не лишається без роботи. У складі екзаменаційних комісій на державних іспитах обов’язково є працівники лісового господарства, і вони вже тут підбирають собі майбутніх працівників.

Викладати до інституту запрошують найкращих науковців галузі. Адже заклад активно співпрацює з Національним лісотехнічним університетом у Львові та Національним університетом біоресурсів і природокористування у Києві. Професори та кандидати наук звідти приїздять у Березне читати лекції, з Березного викладачі їздять у ці заклади на наукові конференції, а студенти інституту продовжують у них навчання у магістратурі. Втім, і свої кадри інститут має висококваліфіковані. Серед них — понад 10 кандидатів наук.

— Наші викладачі видали чотири навчальних посібники, п’ять монографій. Вони брали участь в обґрунтуванні створення національного парку “Нобельський”, що на території Зарічненського району. А торік книжка “Природозаповідний фонд Рівненської області”, до створення якої доклали руку і наші викладачі, стала найкращою в області у номінації “довідкові видання”. Торік ми також спільно з коледжем провели першу міжнародну наукову конференцію. На неї запросили вчених не лише з України, а й з Польщі. Також у конференції брав участь генеральний консул Чехії в Україні. Адже ми презентували тут книгу про чеха Йозефа Папека, який досліджував Вишневу гору, що на території Рівненського району (нині “Вишнева гора" — це ботанічний заказник державного значення — Авт.). А нині працюємо над отриманням гранту на розвиток туризму у Березнівському районі на території Надслучанського регіонального ландшафтного парку, — пишається п. Микитин.

Мирослава ШЕРШЕНЬ

Колектив Національного університету водного господарства і природокористування вітає  всіх працівників лісового господарства з професійним святом.  Бажає натхнення на їхню нелегку і відповідальну працю у напрямі збереження лісів, міцного здоров’я та сімейного затишку.

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування