Досвід участі у міжнародній програмі «Study Tours to Poland»

 Cтудент спеціальності 218 "Публічне управління та адміністрування" Юрій Якимчук поділився досвідом у міжнародній програмі «Study Tours to Poland».

Я пройшов закордонне стажування у місті Торунь за міжнародною програмою, у період 13-23 травня 2024 року. Під час навчання вивчав практики місцевого самоврядування Польщі з метою подальшої їх імплементації в Україні.

На перший день ми познайомилися з Centrum Integracji Łącznik. Учасники програми знайомилися між собою під відкритим небом, пізнали історію красивого міста Торунь з чудовим екскурсоводом Катажиною Томашевською та дізналися історію програми Study Tours to Poland. Екскурсія проходила історичною частиною міста, де учасники змогли побачити центральну площу, Староміську ратушу, чотири сторони якої символізують пори року, Костел Успіння Пресвятої Діви Марії з фресками Середньовіччя, неймовірними вітражами та святими мощами, Університет імені Миколая Коперника, залишки захисного муру, дім, в якому народився Микола Коперник, катетдру святих Янів та житлові будівлі міста. Історичний центр міста включено до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Під час навчальної програми учасники мали зустріч з Анною Віт в Ośrodku Wsparcia Ekonomii Społecznej Osadzie Letniej na Barbarce, яка була присвячена організації роботи органів самоврядування, територіальному поділу Польщі, важливості залучення містом до громадської активності та ініціатив, фінансуванню ґмін, сфері обовʼязків урядових установ та партнерству міст. Місто Торунь є містом-партнером Луцька.

Наступний варштат з директоркою Szkoły Leśnej na Barbarce Монікою Краузе був на тему «Як еко мислення може бути прибутковим». Моніка ділилася досвідом та розповідала про діяльність осередку, на території якого діє готель, міні бар, який забезпечує робочі місця для тих, хто має проблеми з працевлаштуванням, каплиця та школа. Для організації безкоштовних заходів для школярів осередок шукає фінансування у різних фундацій та UE. У цілому регіоні немає аналогу даним масштабам організації освітніх заходів для дітей. Студенти були захоплені красою місцевості та високою якістю організації діяльності осередку. На відпочинок сюди запрошують не лише школярів, а й цілі родини.

Друга частина програми включала екскурсію до Будинку Миколи Коперника з Анною Ламерс. Dom Mikołaja Kopernika — одна з найгарніших і стилістично цілісних готичних камʼяниць північної Польщі. Музей присвячений стародавній та новітній науці, повсякденному життю міщанської родини в середньовічному Торуні, а також життю та діяльності видатного торунянина Миколая Коперника.

Відбулася поїздка до ґміни Любіч. Знайомство з регіоном почалося з Музею друкарства, який розміщується в будівлі покинутого костелу. Ентузіасти вирішили відбудувати памʼятку архітектури та започаткували тут спільну справу. Екскурсовод Dariusz Kuźnik розповів, що в музеї зібрана найбільша колекція друкарських верстатів та механізмів. Тут можна дізнатися історію друкарства та самому взяти участь в цьому процесі. У мобільних будиночках на території організовують виставки робіт митців зі всього світу. Щорічно 10 тисяч туристів відвідують музей. Ціллю команди музею є залучення відвідувачів в несезонний зимовий період. З ціллю отримати кошти на утримання та проведення варштатів вони пишуть проєкти. В музеї також діє магазинчик сувенірів власного виробництва, де кожен може придбати щось на згадку про візит. Знайомство з ґміною продовжилося на зустрічі з вуйтом Marek Nicewicz. Любіч налічує 20 тисяч мешканців. Завдання ради та вуйта дбати про добробут односельців. Вони організовують культурні, спортивні та інші заходи з метою залучення мешканців до життя села. Також ґміна Любіч реалізувала ініціативу щодо опіки над старшими людьми. Під час зустрічі учасники обговорили проблему залученості молоді до життя громади, важливість транспорту, механізми роботи уряду і тд. Також поділилися власним досвідом допомоги бродячим тваринам.

Наступним відбувся візит до Urzędzie Miasta Torunia, wydziale Komunikacji Społecznej i Informacji. Директорка рекламного та туристичного відділу Ewa Banaszczuk-Kisiel та Katarzyna  Dombrowska розповіла студентам інформацію про місто, його життя та історію, активності та заходи, які проводяться. Говорили також про міжнародну співпрацю, співпрацю між містами в Польщі та співпрацю з неурядовими організаціями у сфері соціальної опіки та охорони здоровʼя. У місті Торунь діє 1500 неурядових організацій, з 450 з них співпрацює місцевий уряд. Для заохочення мешканців до громадської діяльності було створено центр міської активності. Зараз в межах міста діє 7 таких центрів. Студентів зацікавили теми інтеграції іноземців, функціонування молодіжної ради, реалізації ініціатив мешканців, безбарʼєрності міста, захисту історичної спадщини, дизайн-коду міста, паркування в центрі міста, велотранспорту, програм для студентів та партнерства Торуню з Луцьком.

Потім ми були в Towarzystwie Naukowym w Toruniu i Antykwariacie Toruńskim. Керівниця Alicja Grabowska розповіла, що товариство наукове в Торуні виникло в 1875 році. На той момент у північній частині країни не було жодного польського наукового товариства та жодного університету.  Зустрічі, які там відбувалися, були присвячені науці, організації досліджень та презентації результатів. Товариство також займалося збором книжок, наукових праць та витворів мистецтва. Перший період зустрічі відбувалися в готелі, пізніше збудували власну садибу. Для того щоб отримувати приміщення, тут розмістили готель та ресторан.  Пізніше в будинку організували одну з найбільших бібліотек. Наразі товариство налічує більше 300 членів. На першому поверсі будинку знаходиться Torunski Antykwariat Ksiegarski, студенти також мали змогу його відвідати та познайомитися з його діяльністю. Була з учасницею демократичного опозиційного руху Solidarności 1970-1980 років Krystyn Kutą. Вона розповіла про історію Польщі, яка мала багато кривавих сторінок.

Поїздкою до Чехочінку розпочався шостий день програми. Учасники разом з активістом Fundacji Zielone Kujawy Mariusz Warachim познайомилася з історією міста, специфікою курортів та санаторіїв, різноманітністю флори місцевості та системою роботи соляних шахт. Маріуш слідкує за рослинністю регіону та є еко-активістом. Великою проблемою є недостатній догляд за деревами, що призводить до їх загибелі або аварійного стану, та паркування в парках, що згубно впливає на природу. На думку Маріуша, важливо знайти рівновагу між окультуренням та дикою природою. У ході прогулянки студенти завітали на концерт сина Маріуша на зʼїзді байкерів, метою якого був збір крові. Дорогою до соляних водоспадів, які вражали своїми розмірами, не оминули сувенірні ринки, де можна було придбати місцеву продукцію.

На завершення дня учасники мали візити по групах до польських будинків, де у неформальній атмосфері знайомилися з культурою та традиціями Польщі. Це дозволило студентам глибше пізнати особливості життя в Торуню та у Польщі загалом. Учасників приймали Adrian та Aleksandra Stelmaszyk з Katarina Rastehaieva-Baran, pani Sylwia з родиною, pani Ewa, pani Marta та Kasia.

Сьомий день програми розпочався із довгоочікуваної подорожі до міста із традиціями, яким понад 1000 років, морської столиці Польщі та одного із найбільших портів на Балтійському морі - до міста Гданськ. Першою локацією був Європейський центр Солідарності. Екскурсовод Ines Niemczewska розповіла про сам музей та триповерхову бібліотеку. Інсталяції музею присвячені історії польської профспілки і руху громадянського опору Солідарність та інших опозиційних рухів Східної Європи.

Відвідали Muzeum Etnograficznego w Toruniu. Ми мали змогу зануритися у життя поляків(19-20столліття). Нашим гідом був Ireneusz Falecki. Він розповідав та показував захоплюючі колекції, що представляють народну культуру Польщі. Постійні експозиції включають виставки, присвячені народним костюмам, декоративно-прикладному мистецтву, обрядам і звичаям. На території музею були розставлені домівки від найбіднішого до найбагатшого. Особливим було цікаво зайти в хмель і побачити як він виглядає всередині. Друга зустріч нас чекала зі спікеркою Danuta Brahama з євро посольства. Була  rozmowa o wstapieniu Ukrainy do UE, nadzieje I szanse, plusy i minusy. Розглянули та підняли такі питання щодо відбудови країни, що потрібно зробити Україні для того, щоб вступити В ЄС. Охопили також і тему природи  в Україні, а саме скільки часу потрібно призвести екологію до відновлення. Як зміниться стан економіки країни вступу до ЄС, до чого ми маємо бути готові.  Однією із головною порадою спікерки це було про молодь , що ми - є майбутнє нашої країни і зможемо допомогти пришвидшити процес вступу України до ЄС. Останній день візиту був підсумковим. Ранок розпочався з практичного завдання по створенню відео, яке поєднує в собі найкращі та найцікавіші моменти за період перебування в Польщі. Учасники долучилися до командної роботи. 

Матеріал підготував Юрій Якимчук, студент 4 курсу денної форми навчання спеціальності 218 "Публічне управління та адміністрування"

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування