Студенти в музеї коштовних та декоративних каменів

24.04.24 р. під час виробничої практики під керівництвом старшого викладача кафедри геології та гідрології Столярця М.О. відбулася екскурсія здобувачів вищої освіти за спеціальностями «Науки про Землю» і «Географія» до Музею коштовного та декоративного каміння.

Цей геологічний музей є Державною установою, підпорядкованою Міністерству фінансів України. Створений постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 1996 року у смт Хорошів Житомирської області. Містить зібрання унікальних мінералів та гірських порід з камерних пегматитів Житомирщини.

Студенти ознайомилися з унікальними музейними колекціями коштовних мінералів: кварців, топазів, берилів, смарагдів, що видобуваються із підземних камерних пегматитів Хорошівського родовища. Розглянули детальну геологічну будову родовища, яке досліджено бурінням кількох тисяч свердловин до глибини 70 м тисяч і розробляється численними шахтами і штреками.

Головний зберігач музею  Власюк Людмила Леонідівна продемонструвала унікальні взірці видобутих з родовища  коштовних каменів. Розповіла про їхні гемологічні властивості,  високу вартість, практичне застосування не тільки як еквівалента грошей, але і  рідкісне  природнє утворення, що має  художньо-естетичне та ювелірне значення. Глибоке враження справили барвистість, оптична глибина, неповторність та цінність побачених коштовностей. Разом з тим, студенти отримали  можливість брати окремі коштовності до своїх рук, ідентифікувати їх органо-лептичними методами, застосовуючи набуті в університеті знання з мінералогії, петрографії та гемології на практиці.  Консультативну допомогу в  цьому  тренінгу надавав їм професор Мельничук В.Г.  

Працівники музею зазначили, що з початком  війни у 2022 році найцінніше  коштовне каміння було передано на сховок в надійні укриття. Однак і ті коштовні експонати, що наразі розміщені в численних залах музею, є національним надбанням України та відомі далеко за її межами, про що свідчать записи в Книзі відгуків  відвідувачів музею з багатьох країн Світу.

Екскурсію забезпечували стейкхолдери групи компаній «Амбер-Гальбин».

 Віктор МЕЛЬНИЧУК,
 кафедра геології та гідрології


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування