Заняття Захисні споруди цивільного захисту

В умовах сьогодення, коли Україна перебуває в умовах воєнного стану, всі верстви населення, зокрема і студентство, змушені використовувати захисні споруди цивільного захисту для збереження свого життя від дії небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. Існує низка вимог та особливостей використання захисних споруд під час освітнього процесу, яких слід дотримуватися, щоб не наразитися на небезпеку.

У рамках заходів до Дня науки та з нагоди Дня пожежної охорони і Всесвітнього дня охорони праці для здобувачів ННІБА (освітня програма «Охорона праці» 1-5 курси) та ННІАЗ (4 курс всіх освітніх програм інституту) викладачами кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності проведено виїзне практичне заняття на тему: «Захисні споруди цивільного захисту в умовах воєнного стану: створення, утримання, порядок використання» із залученням  провідного фахівця з питань цивільного захисту НУВГП – В. М. Панасюка.

Основним завданням заходу було довести до студентів знання основних типів захисних споруд, їхніх технічних характеристик, особливостей експлуатації та обслуговування в мирний час та особливий період. Крім того, метою заходу була теоретична підготовка здобувачів, як фахівців, які повинні знати організацію захисту працюючих за місцем своєї майбутньої професійної діяльності.

В ході проведення заняття здобувачі вищої освіти відвідали захисні споруди цивільного захисту Національного університету водного господарства та природокористування, ознайомились з порядком їх створення, утримання, використання. Учасники освітнього процесу дізнались про класифікацію захисних споруд НУВГП, їх місткість, послідовність приведення у готовність для прийняття осіб, об’ємно-планувальні рішення. Відвідали основні і допоміжні приміщення захисних споруд, отримали інформацію щодо особливостей експлуатації інженерного обладнання і систем життєзабезпечення (вентиляції, опалення, водопостачання, каналізації, електропостачання). Студенти також отримали інформацію, коли можна залишати захисну споруди і як діяти у разі завалу її основних виходів та послідовність дій при евакуації.

Особливу увагу приділено санітарно-гігієнічним та протипожежним вимогам, а також захисним властивостям захисних споруд НУВГП, як таким, що відносяться до захисних споруд у складі закладів освіти, вимоги до яких наведені у ДБН В.2.2-5:2023. У розробці вказаного нормативного документа взяли участь науковці нашого університету: професор, д-р. техн. наук Є. Бабич та професор, д-р. техн. наук Д. Кочкарьов.  

 Олександр ШАТАЛОВ та Сергій КУСКОВЕЦЬ,
кафедра охорони праці та безпеки життєдіяльності


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування