Вебінар Небезпеки сьогодення

Щорічно, 28 квітня у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається його аналог – День охорони праці. В рамках заходів, приурочених до Фестивалю науки, що традиційно проводиться в НУВГП, та до Дня охорони праці, кафедрою охорони праці та безпеки життєдіяльності проведений вебінар на тему «Небезпеки сьогодення. Задачі і цілі заходів державного нагляду у сфері охорони праці та пожежної безпеки».

У заході, окрім викладачів кафедри, взяли участь здобувачі вищої освіти 1-5 курсів освітньої програми «Охорони праці» спеціальності 263 «Цивільна безпека» та представники органів забезпечення реалізації державної політики у сфері пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту та охорони праці: провідний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС в Рівненській області, підполковник служби цивільного захисту Гриб Віталій Васильович, перший заступник Західного міжрегіонального управління Держпраці Карпюк Роман Миколайович, а також представники роботодавців: директор ТОВ «СОЛАР ВЕЙВ ЕНЕРДЖИ»   Антонюк Тетяна Василівна і начальник відділу охорони праці ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП»  Шмагай Олег Володимирович.

Віталій Гриб ознайомив учасників вебінару із особливостями проведення наглядових заходів у сфері пожежної та техногенної безпеки в умовах воєнного стану. У ході наступної дискусії учасники мали змогу отримати вичерпні відповіді на запитання щодо порядку та періодичності здійснення планових і позапланових перевірок суб’єктів господарювання з питань пожежної та техногенної безпеки залежно від ступеня ризику провадження їх господарської діяльності, а також подачі Декларації відповідності матеріально-технічної бази.

Роман Карпюк надав інформацію про порядок проведення Державною службою з питань праці державного ринкового нагляду за видами продукції, що входять до сфери її відповідальності, з метою забезпечення відповідності встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз безпеці життя, здоров’ю людей та небезпечних умов праці. Учасники дізнались про основні напрями діяльності Держпраці в сфері ринкового нагляду, заходи щодо нього, а також про технічні регламенти та методику визначення критеріїв оцінки ризику, умови та обставини, за яких Держпраці обирає відповідні обмежувальні (корегувальні) заходи, яких необхідно вжити.

Тетяна Антонюк ознайомила учасників вебінару із специфікою діяльності своєї експертної організації в сфері охорони праці, з вимогами до суб’єктів господарювання, які виконують експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, технічний огляд та експертне обстеження машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Надала інформацію стосовно змін у законодавчій та нормативній базі щодо вимог до діяльності різних типів органів, що здійснюють інспектування та компетентності випробувальних і калібрувальних лабораторій.

Олег Шмагай поділився власним досвідом щодо організації безпечних умов праці при виконанні робіт з підвищеної небезпеки та підготовки суб’єкта господарювання до наглядових заходів з охорони праці, пожежної та техногенної безпеки.

Здобувачі та інші учасники мали змогу поспілкуватися із запрошеними гостями вебінару, задати запитання з галузі майбутньої професійної діяльності та отримати кваліфіковані відповіді. Проведення даного заходу було гарно схвалено зі сторони здобувачів та виявило їх зацікавленість у подальшому проведенні подібних заходів щодо ознайомлення із сучасними проблемами та шляхами їх вирішення в галузі безпеки та гігієни праці з вуст професіоналів-практиків.

Олександр ШАТАЛОВ,
кафедра ОП та БЖД


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування