Практична зустріч у Школі доброго врядування

02.02.2024 р. відбулась цікава зустріч у Школі доброго врядування. Спікером був д.е.н., професор Петро Михайлович Скрипчук.

Петро Михайлович представив можливості підготовки гранту від проєкту USAID «ГОВЕРЛА»: системи кластерів управління відходами у малих і середніх громадах України.

Мета подання проєкту полягатиме в залученні громад до економічно ефективної та соціально й екологічно доцільної переробки відновної біомаси (опалого листя, газонної трави, сортованих твердих харчових відходів, осадів очисних споруд, відходів виробництва цукру, сушки трав тощо) у містах, ОТГ, ОСББ в Україні.

Відновна біомаса (опале листя, газонна трава, органічне сміття тощо) в населених пунктах є цінною сировиною та може бути утилізована з найменшою шкодою для довкілля і найбільшою вигодою для суспільства за рахунок переробки на цінне добриво – біогумус.

Запропонована інноваційна технологія дозволяє переробити відновну біомасу та (або) інші суміші органічних відходів на екологічний продукт, що може бути використаний у сільському і міському господарстві, для виробництва рідкого добрива, ґрунтосумішей та в інших сферах економіки.

Виробничий процес передбачає використання розробленої техніки і механізмів, каліфорнійського черв’яка та спеціальних добавок, за допомогою яких здійснюється переробка органічних відходів на біогумус (в середньому за 6 місяців теплого періоду року за пасивною технологією).

Запропоновані інновації із збирання, сортування та (або) змішування певних видів відходів для виробництва біогумусу під замовлення, наприклад, нормалізований відносний індекс рослинності (показник кількості активної фотосинтетичної біомаси, індекс NDVI).

Петро СКРИПЧУК, 
кафедра менеджменту та публічного врядування


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування