Новини науково-методичної ради  

Чергове засідання науково-методичної ради університету відбулося 17 квітня в конференційній залі головного корпусу університету під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено чотири питання.

Першим питанням, що заслухали члени науково-методичної, було затвердження двох навчально-методичних електронних видань (методичних вказівок). Члени науково-методичної ради одностайно затвердили 2 найменування методичних вказівок, рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в цифровому репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Далі була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради, про розгляд рукописів навчальних посібників:

- Логічне програмування на мові Prolog : навчальний посібник [електронне видання]. Автори: Бойчура М.В., Сидор А.І.;

- Інженерно-геологічні вишукування, ґрунтознавства та механіка ґрунтів : навчальний посібник. Автор: Кузло М.Т.

На засіданні були присутні автори рукописів навчальних видань. Члени науково-методичної ради одноголосно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» вищезгаданим рукописам.

 Третім питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, була мультимедійна доповідь Наталії Нестерчук, завідувача кафедри фізичної терапії, ерготерапії, д.н. з фіз.вих., професора «Досвід  практичної підготовки здобувачів вищої освіти та забезпечення її ефективності у процесі формування фахових компетентностей в ННІОЗ».

Наталія Євгенівна розповіла про досвід організації  та структуру практичної підготовки здобувачів вищої освіти спеціальностей ННІОЗ. 

Після обговорення доповіді Наталії Нестерчук члени науково-методичної ради та нетривалої дискусії заслухали проєкт рішення Наталії Ковальчук, завідувача навчально-методичного відділу, к.с.-г.н., та майже одноголосно проголосували  за наступне:

  1. Схвалити досвід щодо організації практичної підготовки здобувачів вищої освіти навчально-наукового інституту охорони здоров’я.
  2. Рекомендувати обговорити досвід організації практичної підготовки здобувачів вищої освіти навчально-наукового інституту охорони здоров’я на науково-методичних радах з якості навчально-наукових інститутів.

Відповідальні – директори ННІ.

  1. Поширювати досвід організації практичної підготовки здобувачів вищої освіти навчально-наукового інституту охорони здоров’я за освітньо-професійними програмами університету.

Відповідальні – директори ННІ, завідувачі кафедр.

Наступним питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, була інформаційна доповідь Анастасії Клімової, доктора філософії, завідувача відділу ліцензування та акредитації. Анастасія Вадимівна розповіла про Нормативно-правову базу підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників НУВГП, консультативну підтримку з питань підвищення кваліфікації відділом ліцензування та акредитації, види підвищень кваліфікації. Інформувала про статистичні дані: кількість підвищень кваліфікації за 2020-2023 рр.,  за програмами підвищення кваліфікації в ЗВО за цей же період і т. ін.

 

Анастасія Клімова наголосила на зауваженнях та рекомендаціях експертних груп (ЕГ) та галузевих експертних рад (ГЕР) під час проходження акредитації та проблеми, які бачить відділ ліцензування та акредитації, щодо підвищення кваліфікації.

Члени науково-методичної ради обговорили питання, заслухали проєкт рішення Оксани Клюхи, к.е.н., доцента кафедри менеджменту та публічного врядування,  одноголосно проголосували  за наступне:

  1. Інформацію Анастасії Клімової про систему професійного розвитку науково-педагогічних працівників університету взяти до відома.
  2. При визнанні результатів підвищення кваліфікації уникати формалізму, звертаючи особливу увагу в рішеннях кафедр і науково-методичних рад з якості ННІ на відповідність результатів з навчальними дисциплінами, які викладаються науково-педагогічними працівниками.

Відповідальні – директори ННІ, завідувачі кафедр.

  1. При оформленні звітів про підвищення кваліфікації / стажування дотримуватися термінів, зазначених у Положенні про підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників НУВГП.

Відповідальні – директори ННІ, завідувачі кафедр.

  1. 4. До січня 2025 року створити систему електронного звітування науково-педагогічних працівників за результатами підвищення кваліфікації.

Відповідальні – директор інформаційно-обчислювальний центру Віталій Назарук, завідувачка відділу ліцензування та акредитації Анастасія Клімова.

  1. Вивчати та запроваджувати в НУВГП нові методи навчання і викладання.

Відповідальна – голова групи інноваційних розробок в навчальному процесі Лариса Купчик.

  1. До 01 жовтня 2024 р. вивчити питання розробки в НУВГП власних програм професійного розвитку.

Відповідальна – голова організаційної групи Галина Туровська.

В різному Тамара Костюкова, заступник завідувача навчально-методичного відділу, запросила взяти участь у щорічному конкурсі підручників, навчальних посібників, монографій, сторінок навчальних дисциплін на платформі Moodle та освітніх інновацій. Нагадала, що Конкурс проводиться за такими напрямами: технічний, економічний, природничий, гуманітарний, – у номінаціях:

  • «Кращий підручник»;
  • «Кращий навчальний посібник»;
  • «Краще електронне видання»;
    та за всіма напрямами у номінаціях:
  • «Краща монографія»;
  • «Краща сторінка навчальної дисципліни на платформі Moodle»;
  • «Краща освітня інновація».

Звернула увагу на нову номінацію 2024 року – «Краща освітня інновація».

Відповідно до Тимчасового положення про конкурс підручників, навчальних посібників, монографій та сторінок навчальних дисциплін на платформі Moodle (п. 4) та наказів ректора (№ 832 від 20.12.2023 та № 230 від 25.03.2024) з 11 квітня 2024 року розпочато другий етап Конкурсу: подання конкурсних матеріалів через iDoc, – який триватиме до 30 квітня 2024 року.

Перелік супровідних документів до службової записки в іDoc щодо участі в Конкурсі можна переглянути тут або в розділі «Конкурс» на вебсторінці навчально-методичного відділу (сектор навчально-методичного забезпечення навчального процесу).

Тамара Андріївна також  повідомила, що організаційний комітет круглого столу в складі:  Валерій Сорока, Тамара Костюкова, Тетяна Гамма, Віктор Жуковський, Сергій Клімов, Віктор Корбутяк, Дмитро Кочкарьов, Андрій Матвійчук, Наталія Нестерчук, Олексій Парфенюк, Віталій Прокопець, Петро Тадеєв, –   запрошує надати пропозиції щодо:

- проведення наступного круглого столу або конференції;

- питань для навчання в Школі лідерства щодо поширення досвіду використання Штучного інтелекту за напрямами.

Власні пропозиції можна надсилати на електронну пошту Тамара Костюкова: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  до 01.05.2024 включно.


Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування