Новини науково-методичної ради

Перше в поточному році засідання науково-методичної ради університету відбулося 31 січня в онлайн-форматі під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено чотири питання.

Першим питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, було Про самоплагіат у навчальних, навчально-методичних і методичних виданнях, та перевірку навчальних видань, які перевидаються. З мультимедійною доповіддю виступила  Галина Туровська, к.т.н., доцент кафедри ОПтаБЖД, керівник робочої групи з впровадження освітніх інновацій напряму «Організаційна група».

Заслухавши та обговоривши доповідь Галини Іванівни, як результат роботи робочої групи з впровадження освітніх інновацій напряму «Організаційна група», керівників інших робочих груп, зокрема Світлани Зубілевич, Дмитра Кочкарьова, начальника відділу якості Віктора Корбутяка, які надали свої пропозиції, та проведеного анкетування з прийнятих рішень, а також проєкт рішення Сергія Клімова, к.т.н., доцента гідротехнічного будівництва та гідравліки, члени науково-методичної ради одноголосно проголосували  ухвалити в цілому наступні рішення:

  1. Доповідь Туровської Г.І. взяти до уваги.

  2. Для нових видань – підручників, навчальних посібників – запозичення повинно бути не більше 40%, при цьому оригінальність – не менше 60 %. Для нових методичних вказівок запозичення повинно бути не більше 65%, оригінальність – не менше 35 %.

  3. Підручники та навчальні посібники при відсотку запозичень з попереднього видання не більше 75% вважати повторним (доповненим) виданням.

  4. При відсотку запозичень з попереднього видання не більше 50% вважати повторним (переробленим) виданням.

  5. При повторному виданні методичних вказівок відсоток запозичень з попереднього видання повинно бути не більше 90%.

  6. Пропозицію керівника робочої групи із впровадження освітніх інновацій напряму «Удосконалення системи контролю знань студентів» Світлани Зубілевич щодо узгодження відсотка оригінальності видань, які перевидаються, та індивідуальних норм витрат часу передати відповідній робочій групі для розгляду та прийняття рішення з формування норм часу для науково-педагогічних працівників.

  7. Робочій групі НМР із впровадження освітніх інновацій напряму «Організаційна група» із залученням працівників редакційно-видавничого відділу НУВГП:

Наступною була доповідь Світлани Зубілевич, к.е.н., професора кафедри обліку і аудиту. Вона розповіла  про нову редакцію «Положення про проведення відкритих занять в Національному університеті водного господарства та природокористування». Сьогодні відкрите заняття є однією з форм організації науково-методичної діяльності  на кафедрах, елементом системи управління якістю освіти в університеті і має на меті оцінювання професійної компетентності науково-педагогічних кадрів колегами та керівництвом, розповсюдження прогресивного професійного досвіду, сприяє розвитку професійних компетентностей. Нова редакція Положення розглядає три типи відкритих занять - пробне, показове та контрольне відповідно до чинної нормативно-правової бази МОНУ та НУВГП.  

Результати проведення відкритих занять фіксуються в протоколі засідання кафедри, узагальнюються НМРЯ ННІ та передаються останніми у відділ якості освіти і навчально-методичний відділ НУВГП для розробки заходів щодо вдосконалення освітнього процесу університету, що розглядаються та схвалюються науково-методичною радою університету раз на рік.

Заслухавши та обговоривши доповідь Світлани Зубілевич, пропозиції Віктора Корбутяка, проєкт рішення Анастасії Клімової, завідувача відділу ліцензування та акредитації, члени науково-методичної ради одностайно ухвалили наступне:

  1. Рекомендувати Вченій раді НУВГП затвердити Положення про проведення відкритих занять в Національному університеті водного господарства та природокористування в новій редакції.

  2. НМРЯ ННІ узагальнити результати застосування нової редакції Положення про проведення відкритих занять в НУВГП до 30 червня 2024 року та надати їх до  відділу якості освіти і секретарю науково-методичної ради для розгляду на засіданні науково-методичної ради НУВГП на початку 2024-2025 н. р.

Третім питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, було затвердження силабусів вибіркових освітніх компонент та навчально-методичних електронних видань. Члени науково-методичної ради одностайно затвердили 4 найменування силабусів та 4 найменування методичних вказівок, рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в цифровому репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Далі була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради, про розгляд рукопису  навчального посібника «Практикум з навчальної дисципліни «Планування та управління будівництвом транспортних споруд» : навч. посібник  [Електронне видання]. – Рівне : НУВГП, 2024. – 252 с.» (автор:  О.Г. Гуртовий) та надання рекомендації вченій раді щодо надання грифа «Рекомендовано Вченою радою НУВГП».  На засіданні був присутній автор рукописи навчального видання.

Члени науково-методичної ради одноголосно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» вищезгаданому рукопису.

Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування