Нові можливості для НУВГП

Днями Міністерство освіти і науки України опублікувало дані про розподіл видатків державного бюджету між закладами вищої освіти державної форми власності, що належать до сфери управління МОН. У 2024 році фінансування закладів вищої освіти (без соціальних витрат) становить 19,2 млрд грн.

Найбільше фінансування серед ЗВО Рівненщини отримає НУВГП на понад 177 млн грн, фінансування буде збільшено на 17,7 %, порівняно з попереднім роком. Минулого року університет отримав понад 150 млн грн. РДГУ отримає понад 116 млн грн -  на 7,8 % більше, ніж  минулого року. А ось фінансування  Національного університету «Острозька академія» зменшиться на 2,6 %, до 36 млн 750  тис. грн.

Нагадаємо, що з  2020 року  МОНом  розроблено нову систему фінансування вищої освіти. Вона   стимулює університети розвиватись та відповідати запитам на  ринку праці. Отримуючи збільшене фінансування,  ЗВО вкладають ці гроші в підвищення якості освіти  Розрахункові показники  розподілу фінансування дають університетам можливість зрозуміти, за якою траєкторією їм потрібно рухатись, аби покращувати свої позиції. У 2020  році  НУВГП був включений до списку ЗВО, які отримали фінансування від держави на понад 15 млн грн додатково. 

Одним із семи  ключових показників  для розрахунку фінансування є кількість студентів за бюджетною формою навчання (контингент).  Додатково держава стимулює університети зберігати свій профіль, технічні університети – підтримувати саме технічні спеціальності.

Показник масштабу стимулює заклади вищої освіти об’єднуватись та ефективно використовувати ресурси. Університети,  де навчається  від трьох до десяти тисяч студентів,  отримують більше.

Окрім того, для підтримання регіональних університетів,  у формулі розрахунку державного фінансування присутній  регіональний  коефіцієнт, який дав змогу з 2020 року не втрачаючи студентів, отримувати краще фінансування. 

Високі позиції в QS World University Rankings, The Times Higher Education World University Rankings та Academic Ranking of World Universities  також дають можливість ЗВО  отримали додаткове фінансування.

Важливим у формулі також є залучення коштів закладом вищої освіти від бізнесу та міжнародних грантів  на дослідження задля розвитку науки.

Останнім є показник працевлаштування випускників. Цей показник  стимулює університети підвищувати якість освіти, враховувати потреби ринку праці та сприяти працевлаштуванню своїх студентів.

Наталія ПАРХОМЧУК,
відділ зв’язків із громадськістю


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування