НУВГП на Дні органічного поля у ТОВ «Дедденс Агро» та «РіттерБіо Агро»

НУВГП на Дні органічного поля у ТОВ «Дедденс Агро» та «РіттерБіо Агро»

Остання декада червня була дуже насиченою для нас та наших партнерів  – найбільших на теренах Рівненщини та визнаних в Україні, Німеччині, Китаї, Ізраїлі компаній-виробників органічної сільськогосподарської продукції  ТОВ «Дедденс Агро» і «РіттерБіо Агро», земельний банк яких перевищує 4,5 тис. га та знаходиться у Гощанському районі.

День органічного поля відвідали представники ННІАЗ: директор Алла Прищепа, завідувач кафедри агрохімії, ґрунтознавства та землеробства Тетяна Колесник, викладачі кафедри Алла Кучерова й Оксана Олійник та наші студенти Василь Тимчак і Віктор Булка. Участь у даному заході взяли голова департаменту агропромислового розвитку Рівненщини Надія Переходько, голова районної ради, голова райдержадміністрації Юрій Ковальчук та представники закладів аграрної освіти Рівненщини, фермери. Організатори забезпечили безкоштовно приїзд гостей  та переїзди власним й орендованим автотранспортом.

Компанії «Дедденс Агро» і «РіттерБіо Агро» швидко розвиваються та завойовують все більше довіри у світі і головне – у нашого селянина, який доручає у користування найбільший свій скарб – землю. Земля ж в руках професіоналів «Дедденс Агро» та «РіттерБіо Агро» оживає, активно заселяється біотою і працює на створення чималих врожаїв. Органічні технології творять дива: врожайність сої тут сягає 3,5 т/га, пшениці – стабільно – понад 5,5 т/га – і це в умовах примхливих метеофакторів минулих років без жодного гербіциду та інсектициду. Органічне агровиробництво – це нарощування родючості ґрунтів та стабільні врожаї.

Програма Дня органічного поля була дуже насиченою. Зустрілися учасники у с. Дуліби, локація була організована під відкритим небом. Гостей привітали власник компанії ТОВ «РіттерБіо Агро» Мартін Ріттер, генеральний директор «РіттерБіо Агро» та «Дедденс Агро» Віктор Щербачук, заступник генерального директора Леонід Ільчишин. Саме Леонід Ільчишин був головним модератором та основним спікером Дня поля.  Зустріч пройшла невимушено на фоні полів із малиною та суницею садовою. Зразками спілих ягід суниці садової, вирощених тут же на ділянці, щедро почастували учасників Дня поля господарі. Тут же відбувся майстер-клас із посадки плантації ревеню. При цьому частина поля готувалася до посадки (JohnDeree 110B + грунтофреза), на іншій частині поля відбувалося укладання агроволокна (CaseJX110 + плівкоукладач). Тут же відбувся огляд минулорічної плантації полуниці та збір,  огляд плантації малини. Рослини мали здоровий вигляд, активно розвивалися та плодоносили. Агроном «Дедденс Агро» Брицов Дмитро провів огляд ягідних та овочевих культур (столовий буряк, картопля, де відбувалося просапування за допомогою МТЗ 320 + просапника).

Огляд посівів квасолі та сої у ранній фазі провів головний агроном «Дедденс Агро» Зіневич Максим. Максим показав у роботі культиватори SchmotzerKHR 12x45, агреговані із сучасним трактором  CaseJX110. На іншому полі сої працювали культиватори-просапники їжакового типу, агреговані із тракторами CaseJX110. Цікаво було спостерігати, як силіконові «їжаки» відхиляли листя рослин, щоб не пошкоджувалося, а «їжаки» металеві знищували бур’ян в максимальній близькості до рослини.

На полях у с. Русивель Леонід Ільчишин показав цукровий буряк у фазі 5-ї пари листків, розповів особливості вирощування буряків за органічною технологією, про проблеми із буряковим довгоносиком, проти якого немає біологічних інсектицидів.

Саме у с. Русивель Гощанського району локалізовано основну виробничу базу господарства «Дедденс Агро» та нові теплиці з вирощування огірків та томатів, де побували учасники. Нова техніка, що не була задіяна в полі, постала перед учасниками: посівні комплекси, культиватори різних типів та розмірів, розкидачі гною та компостів. Приємні враження залишилися від чистоти і впорядкованості складських приміщень господарства.

Пізніше учасники проїхали до полів озимої пшениці та були вражені відсутністю бур’янів і шкідників,  здоровим колосінням пшениці та прогнозованим гарним врожаєм. Наступною точкою маршруту були посіви кукурудзи, де гості дізналися від агронома Кузьмінського Вячеслава про органічну технологію вирощування кукурудзи та гібриди.

Завершився День поля дружньою вечерею під розлогими вербами біля ставків у с. Русивель, де учасників частували різноманітними овочевими, м’ясними та рибними стравами. Вечеря пройшла у доброзичливій атмосфері зміцнення нових знайомств та побудови нових планів співпраці в напрямку розвитку органічного агровиробництва на Рівненщині. Адже кожна свідома людина розуміє, що майбутнє – саме у технологіях і методах господарювання, дружніх до природи.

Дякуємо компаніям «Ріттербіо Агро» та «Дедденс Агро» за яскраві враження, нові знання та перспективи від Дня органічного поля 2019!!!

Тетяна Колесник,
кафедра агрохімії, грунтознавства та землеробства



назад


Знайшли помилку? Натисність Ctrl+Enter. У спливаючому вікні опишіть цю помилку