Другий семінар в рамках BEOP

Другий семінар в рамках BEOP

У Рівному відбувся другий семінар в рамках грантового проекту «Формування підприємницького середовища для виробництва органічних ягід в транскордонних районах України і Білорусі». Донором виступає Європейський Союз через програму Eastern Partnership Territorial Cooperation (EaPTC), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)  (Німецьке товариство з міжнародного співробітництва,  Програма територіального співробітництва Східного партнерства Білорусь-Україна). Виконавці: Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне, Україна) та Поліський державний університет (м. Пінськ, Республіка Білорусь).

Цікавою та змістовною була програма першого дня семінару, під час якого виступили фахівці Регіонального консультаційно-освітнього центру органічного виробництва Петро Скрипчук та Галина Шпак. Петро Скрипчук висвітлив особливості використання стандартів ЄС в органічному виробництві та ягідництві. Галина Крупко, головний ґрунтознавець Рівненської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України», розповіла про стандарти якості ґрунтів. Представник Республіки Білорусь Степан Сидорчук (директор ТОВ «Біолоджико-Компані») виступив з доповіддю «Як вести документи із сертифікації виробництва: поради органічному фермеру».

Найбільш обговорюваною була доповідь провідного фахівця з сертифікації сертифікаційної компанії «Органік Стандарт» Віри Пасацької на тему «Вимоги до сертифікації органічних ягід». Питань до пані Віри було безліч і під час її виступу, і після, і навіть в обідню перерву.

Традицією першого дня навчальних семінарів у Рівному стали поради практиків, коментарі і виступи, як кажуть, із залу, в яких розповідають про перші помилки та успіхи, особливості певної культури тощо. Так, зокрема, про свій досвід розповіла Олена Хуторна, агроном ТОВ «Зелена долина 2007», яка деталізувала помилки при закладці ділянки із вирощування  органічної лохини.

Другого дня на усіх бажаючих чекала безкоштовна поїздка в ТОВ «Господарський Союз», що займається вирощуванням полуниці, малини, сливи і смородини. Керівник підприємства Іван Петрович розповів про незчисленну кількість сортів ягід, які він вирощує, та агротехніку вирощування ягідних культур, вартість робіт із закладки, догляду та збору ягід, особливості збору і збуту ягід тощо.

Навчальний семінар відбувся у активній формі та, на думку організаторів, сприятиме розвитку органічного виробництва за багатьма напрямами.

Більше фото у 

 

Петро Скрипчук,
професор кафедри менеджменту

 

Читайте також: Присяга на вірність Українському народу



назад


Повідомити про знайдену помилку поєднанням Ctrl+Enter виділивши текст на сторінці