Парламентські слухання «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років»

27 листопада 2019 р. науковці ННІВГП – доценти кафедри гідроенергетики, теплоенергетики та гідравлічних машин Яковлева-Гаврилюк О.М. та Сунічук С.В. взяли участь у Парламентських слуханнях «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років».

Перед слуханнями Комітет з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України звернувся до наукових установ, громадських організацій, органів місцевого самоврядування з проханням надати свої пропозиції до проекту рекомендацій. Основні результати цієї масштабної роботи доповідалися у Парламенті. Представляла доповідачів та слідкувала за регламентом заступник Голови ВРУ Олена Кондратюк. Першим виступив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, який підкреслив, що об’єднання галузі енергетики із задачами захисту довкілля є міжнародним сучасним трендом, який дозволить об’єднати зусилля суспільства у вирішенні питань глобальних кліматичних змін, зменшення шкідливих викидів у навколишнє середовище і запровадження справедливої плати за 1 кВт*год для кожного, а також продовжити орієнтацію розвитку енергетики України за рахунок впровадження ВДЕ. Як зауважив заступник голови Комітету  державної екологічної політики О. Маріковський – Верховна рада 9 скликання об’єднується заради втілення екологічних ініціатив.

Важливим пріоритетом для країни залишається збереження і відновлення якості водних ресурсів України. Як зазначив в.о. голови Держводагенства України М. Хорєв, впровадження басейнової моделі управління водними ресурсами є першим кроком імплементації Україною Водної рамкової директиви ЄС до 2024, в рамках якої необхідно втілити ще цілий ряд завдань, зокрема, завершити процедуру формування єдиного державного моніторингу масивів поверхневих вод. Виступ голови ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» Т. Тимочко присутні відзначили аплодисментами. Крім проблеми відходів і гострої потреби ведення просвітницької роботи з населенням, пані Тетяна наголосила на необхідності реформування всієї природоохоронної галузі, подолання корупції, вирішення екологічної катастрофи на Сході України в районі бойових дій та закликала депутатів голосувати за нові закони, які дійсно змінять ситуацію на краще.

Доповіді урядовців, науковців та політиків значною мірою стосувалися проблемі утилізації відходів та необхідності внесення змін до Закону України «Про відходи» для запровадження циркуляційної моделі економіки в нашій державі, яка крім екологічного ефекту, сприятиме збільшенню щорічного ВВП та створенню додаткових робочих місць. Розглядались питання лісового господарства, надр і підземних вод, наслідки застосування пестицидів та збереження біорізноманіття. Для реалізації громадського контролю в збереженні лісового господарства презентувалась ініціатива Міненерго «Ліс в смартфоні», що дозволить кожному громадянину слідкувати он-лайн за станом лісових масивів держави.

Парламентські слухання 27 листопада стали першим етапом взаємодії між органами влади, суспільством та бізнесом в питаннях збереження довкілля. Звернення до науковців органів влади має на меті створення нових стратегій використання природних ресурсів держави із їх збереженням та відновленням для теперішніх і прийдешніх поколінь.

Підготувала доцент, к.т.н. Яковлева-Гаврилюк О.М.

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування