Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Сьогодні, 10 грудня, в Україні відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, що приурочений до Дня прав людини, який відзначається 10 грудня в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Права людини є невід’ємним компонентом суспільного життя правової держави. Це комплекс свобод та юридичних можливостей, що визначають існування кожного індивідуума в суспільстві. Це є захист і «броня» для кожного з нас. Проте, низька юридична обізнаність, незрозумілість юридичних процедур, складні життєві обставини часто обтяжують життя громадян. Саме в таких ситуаціях на допомогу приходить система безоплатної правової допомоги, яка має можливості, знання, а, головне, бажання допомогти кваліфіковано у правовий спосіб вирішити життєві проблеми та, при необхідності, захистити порушені права як того вимагає основний закон держави. Конституція України (ст.59) визначає, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Система безоплатної правової допомоги в Україні є відносно молодою (Закон України «Про безоплатну правову допомогу» прийнято в 2011 році, а сама система БПД запрацювала з 2013 року), проте наразі, за свідченням Експертів Ради Європи, вона вважається однією з передових у світі. Основним орієнтиром розвитку системи БПД в Україні є правові стандарти Ради Європи та врахування практики Європейського суду з прав людини при створенні рівних можливостей доступу до правової інформації та правосуддя, посиленні правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот

Сервіс української системи БПД передбачає надання правової інформації, правове консультування, складання правових та процесуальних документів, захист, представництво особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. При цьому безоплатна первинна правова допомога (юридичне інформування, консультування, складання документів правового характеру) доступна усім без винятку громадянам,  які перебувають під юрисдикцією України, в тому числі й іноземцям. Також усім громадянам України безоплатно надається захист, представництво, складання процесуальних документів (вторинна правова допомога) в конкретних випадках, що передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, Кримінальним кодексом  та Кримінальним процесуальним кодексом України. Іноземці можуть скористатися безоплатною вторинною правовою допомогою на території України за умови наявності відповідних міжнародних договорів.

Важливим аспектом сервісних послуг системи БПД є їх просторова та інтерактивна доступність, адже на території України функціонує понад 100 центрів БПД, мережа яких ущільнюється підпорядкованими їм бюро. Не залишаються поза увагою системи БПД також і мало мобільні громадяни, яким надається адресна правова допомога. Крім того, отримати правову допомогу можна й он-лайн, звернувшись за безкоштовним номером телефону 0 800 213 103, або через сайт https://www.legalaid.gov.ua/, або Facebook, Viber, Telegram та у мобільному застосунку «Безоплатна правова допомога».

Актуальність та ефективність існування системи БПД в Україні, її затребуваність підтверджується кількістю наданих правових послуг. Так. За даними офіційного сайту Міністерства юстиції України (https://minjust.gov.ua/news/ministry/yak-zminyuetsya-bezoplatna-pravova-dopomoga-v-ukraini) юристи та адвокати, які співпрацюють з системою БПД, надали понад 3 млн тис. послуг своїм клієнтам, що в середньому складає понад 1,1 тис. послуг щодня, включно з вихідними та святами.

Сьогодні, коли ми відзначаємо Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, хочеться із вдячністю зазначити, що система БПД є надійним партнером освітнього процесу у сфері юриспруденції, який надає всебічну допомогу при підготовці фахівців юристів.

 

                                                                                                                                                                                                                                           Оксана Швець

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування