Відкриті судові засідання - допомога в пошуку професійних пріоритетів

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Сьогодні я вкотре побувала в Рівненському апеляційному суді, з метою ознайомлення зі структурою суду та його роботою. Прессекретар Олена Кузьменко провела нам цікаву екскурсію стінами закладу. Хоча я в суді апеляційної інстанції не вперше, однак я  дізналась багато нової для себе інформації, яка в майбутньому, я впевнена, стане в нагоді.

Пізніше ми мали можливість потрапити на відкрите судове засідання, на якому розглядали цивільну справу. Вивчати теорію судочинства повинен кожен студент юридичного факультету, але зовсім інша справа – спостерігати за цим процесом, яким керують висококваліфіковані судді.

Екскурсії до апеляційного суду допомагають нам ефективно закріплювати отримані знання упродовж першого семестру. Спілкування з людьми, які вже досягли певних успіхів в юридичній сфері, дає мені поштовх до сумлінної роботи над собою, до здобуття нових знань. Мотивація до навчання, допомога в пошуку професійних пріоритетів і, звичайно, позитивні емоції – усе це я отримала від екскурсії в Рівненський апеляційний суд.

Гук Олена, ПР-11

Студенти 1-го курсу інституту права, зокрема і я, відвідали таку державну установу, як Рівненський апеляційний суд. Такий досвід є, беззаперечно, важливим для розуміння особливостей організації роботи судової установи, а також для  з’ясування ролі знань риторики для юриста.

Перш за все, Олена Кузьменко, прес-секретарка суду, нам провела екскурсію по будівлі та розповіла про певні аспекти суддівської діяльності, за що ми їй дуже вдячні.

Пізніше ми стали глядачами двох судових засідань,  кожне з них було проведене по-різному. Перше засідання відбулося офлайн, а от друге, навпаки, онлайн. Це свідчить про реформування судової системи в зв’язку з технічним прогресом та діючими на сьогодні обмеженнями.

Загалом, я дуже вдячна працівникам суду за отриманий досвід та приємні враження. Із радістю буду відвідувати судові установи ще, адже це не тільки необхідно, а й цікаво.

Красько Зорина, ПР-13

 

Сьогодні в рамках практичної вкладки ми, студенти 1-го курсу спеціальності  081 «Право», мали змогу стати частиною судової аудиторії в Рівненському апеляційному суді. Там нас гостинно зустріла прессекретарка суду Олена Олександрівна Кузьменко, яка розпочала наше знайомство з екскурсії канцелярією суду, адже саме з цього відділу розпочинається  облік усіх звернень та формування судових справ. Крім того, для нас не менш важливою була й лекція про роль красномовства в професійній діяльності учасників судового процесу. Адже, на мою думку, мовленнєва майстерність, як найвищий рівень володіння культурою мовлення є невід’ємним аспектом ефективної форми впливу на судову аудиторію.

Для нас було розтлумачено, що такі три засади судової промови, як психологічна, етична та логічна, можуть суттєво вплинути на хід судового розгляду.

Будучи присутніми на засідання щодо кримінальної справи, ми відзначили, що неякісні психологічні властивості та якості захисника потерпілого, його несприйняття промови та формування таким чином негативного впливу на рішення судді, призвели до відхилення апеляційного оскарження потерпілого. Таким чином, це підтверджує те, що непереконливий та невиразний виступ не задовольнить судову аудиторію, інколи він навіть може викликати хвилю обурення.

  Однак варто відзначити високий рівень мовленнєвої компетенції інших учасників судового процесу, а саме суддів та прокурора, які зуміли задовольнити всі вимоги судової промови: її логічну обґрунтованість, композиційну стрункість, дотримання послідовності фактів та культуру мовлення. Прокурор чітко дотримувався структури правильної судової промови, зумів обґрунтувати усі можливі докази проти підсудного, що гарантувало його професійний успіх.

  Таким чином, сьогодні ми переконалися у важливості роботи суду та невід’ємності навиків ораторського мистецтва на наглядному прикладі. На мою думку, це чудово, коли навчальні заклади пропонують такі заходи для особистого та професійного розвитку майбутнього юриста-практика.

Киричук Богдана, ПР-11

 

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування