Публічне обговорення ОНП "Право"

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Публічне обговорення освітньо-наукової  програми Право (збори) відбулося 10.04.2023 року.

До цього заходу долучилися представники професорсько-викладацького складу ННІ права (11 осіб), представники адміністрації ЗВО (1 особа), здобувачі (5 осіб), студентського самоврядування (3 особи), роботодавці (5 осіб) та інших зацікавлених сторін – зовнішніх стейкхолдерів (2 особи).

 

Головою зборів було одноголосно обрано к.ю.н., проф.  директора ННІ права, Цимбалюка В.І., секретарем – заступника директора ННІ права, к.п.н. Гришко В.І.

 

    Першим виступив директор ННІП, гарант ОНП «Право», к.ю.н., проф. Цимбалюк В.І., який зазначив, що робочою групою внесено зміни до  освітньо-наукової програми «Право» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, що зумовлено: - оприлюдненням проекту Стандарту, - завершенням  навчання та підготовкою до випуску перших здобувачів. Цей проект висвітлено на сайті ННІП разом з посиланням на його розміщення у вкладці «Громадське обговорення» 10 березня 2023 року.

Проф. Цимбалюк В.І. акцентував увагу присутніх на тому, що у березні 2023 р. було проведено опитування здобувачів 4 року навчання щодо якості ОНП, в результаті якого отримано такі пропозиції: замість  англійської мови ввести іноземну мову; вивчати нормативною дисципліною «Основи академічної доброчесності»; ввести «Методику викладання юридичних дисциплін» замість «Дидактичних засад викладання у вищій школі».

Проф. Цимбалюк В.І. висловив подяку всім, хто долучився до публічного обговорення програми та представив увазі присутніх отриманий від в.о. Голови Державної судової адміністрації України М. Пампури письмовий відгуки на ОНП «Право», де рекомендується розширити особливості ОНП акцентом на захист прав людини. Розширити СК12 текстом «Формувати активну правову позицію в ситуаціях, пов’язаних з конкретними випадками порушення прав людини чи виникнення такої загрози; здатності до вчинення адекватних правових дій; застосовувати альтернативні способи захисту громадянських прав на практиці». Підтримав цю пропозицію начальник відділу юридичної роботи та публічних закупівель Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації Ясковець О.А., який також надав письмовий відгук. Таку пропозицію підтримали к.ю.н. Міщук І.В., директор Рівненського обласного контактного центру Рівненської ОДА, голова Ради роботодавців ННІП Курилас В.В., здобувач Бурченко Ю.В. Крім того, Ясковець О.А. рекомендував продовжувати розвивати природничий напрям ОНП, що підтримав і гарант ОНП, проф. Цимбалюк В.І.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Рівненській області Овдіюк В.П. відмітив позитивним орієнтацію основного фокусу ОНП на захист прав та законних інтересів людини та громадянина. Тому запропонував передбачити вивчення здобувачами основних актуальних проблем захисту прав людей як на українському так і на зарубіжному рівнях у нормативній частині навчального  плану. Також, зазначив Овдіюк В.П., що у переліку тем дисертацій здобувачів зроблено акцент на  механізм подолання наслідків збройної агресії, тому було б доречно ввести до переліку вибіркових дисциплін міжнародне гуманітарне право.  Таку пропозицію підтримали д.ю.н. Дуліба Є.В., к.ю.н. Швець О.М., к.ю.н., проф. Цимбалюк В.І. та здобувач Семенов І.В.

Виступила к.п.н., доц. Купчик Л.Є. щодо пропозиції здобувачів ввести до НП дисципліну «Іноземна мова». Викладачка наполягла на вивченні саме ОК «Англійська мова», оскільки англійська мова - міжнародна мова наукового спілкування, мова наукових конференцій, симпозіумів, круглих столів, що потребує від здобувачів ОНП третього рівня вищої освіти (доктора філософії) вільного володіння цією мовою на рівні незалежного користувача. Англійська мова - мова публікацій результатів новітніх наукових розвідок у журналах, індексованих у науковометричних базах Scopus і WoS. Також англійська мова - один з основних засобів інтернаціоналізації вищої освіти, так як дозволяє інтегрувати міжнародний і міжкультурний вимір в ОНП і викладати дисципліни фахового спрямування англійською мовою (EMI - English as a Medium of Instruction), що є нормою європейської освітньої спільноти у рамках реалізації положень Болонської декларації, відповідно до якої англійська мова є щонайменше допоміжною мовою освітнього процесу у ЗВО неангломовного простору.  Підтримали цю пропозицію д.е.н., проф., проректор НУВГП Савіна Н.Б. та д.ю.н. Дуліба Є.В.

Пропозицію здобувачів вивчати нормативною дисципліною «Основи академічної доброчесності» підтримав професор кафедри адміністартивного права, інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Київського університету інтелектуальної власності та права Одеського національного університету «Одеська юридична академія», д.ю.н., проф. Бородін І.Л. З такою ж ініціативою виступила к.ф.н., доц. Мельничук Ю.І. Цю пропозицію підтримали представники Студентської ради  Блошкіна О.О. та Батарчук І.І. і здобувачі Пасічнюк В.Б. та Головко Б.Ю.

Ініціативу здобувачів щодо введення до навчального плану «Методику викладання юридичних дисциплін» замість «Дидактичних засад викладання у вищій школі» підтримала к.п.н. Гришко В.І., адже така дисципліна сприятиме ефективній підготовці майбутніх здобувачів да викладання правових дисциплін та якісному проходженню науково-педагогічної практики. Цю пропозицію підтримала к.п.н. Кочубей А.В. та к.п.н. Якимчук М.Ю.

Адвокатка, заступниця голови АО «Дірект» Суржук Л.М. зазначила, що серед факторів, які впливатимуть на юридичну професію у найближчі роки, визначальне місце посідають технологічний прогрес та інновації. Тому доречно було б передбачити здобувачам вивчення серед обов’язкових освітніх компонент ОК «Інновації у сфері права». Д.ф.н., проф. Матвійчук А.В. також відмітитив позитивним вивчення аспірантами ОК «Інновації у сфері права» і запропонував розширити перелік компетентностей та результатів навчання, а саме: 1. до СК додади СК11. Здатність до поєднання освіти з наукою та практикою шляхом знаходження інноваційних складових у науковій та освітянській діяльності 2. до ПРН додати ПРН13. Досліджувати інноваційні досягнення у сфері права та впроваджувати їх у власну наукову, дослідну, викладацьку та освітню діяльність. Підтримали цю ініціативу голова ГО «ЛІТЕКО» Стасюк Л.П., здобувачі Сахнюк В.В., Яковчук Я.В. та представниця Студентської ради Батарчук І.І.

 

Загалом, збори щодо публічного обговорення пройшли успішно.

 

Прийнято такі рішення:

  1. Результати публічного обговорення розглянути на затвердити на засіданнях кафедр, Науково-методичній раді з якості ННІП, Вченій раді ННІП.
  2. Робочій групі врахувати пропозиції та зауваження усіх зацікавлених сторін при затвердженні ОНП «Право».

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування