Глянцевий дайджест "Видатні сім'ї Рівненщини". Інтерв'ю з Оксаною Сальчук

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 
Слухачі курсу "Юридична журналістика" почали роботу над особливим проєктом, що завершиться весною 2021 року: глянцевий дайджест "Видатні сім'ї Рівненщини", що так чи інакше причетні до юриспруденції, журналістики та суду.
Ось на ваш розсуд, одне з інтерв'ю.
Діджиталізація послуг у сфері юстиції̈ - крок до створення сучасного державного сервісу
Карантинні обмеження вплинули на нас усіх, однак особливо дісталося державним службовцям, які в будь-якій̆ ситуації̈ повинні працювати, щоб громадяни могли отримати необхідні послуги. Розглянути, які новації були реалізовані під час карантинних заходів в органах юстиції Рівненської області нам допомогла Сальчук Оксана Анатоліївна, заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Рівненській області.
- Пані Оксано, скажіть будь ласка, які напрямки діяльності належать до органів юстиції за територіальною юрисдикцією Рівненської області ?
- Це державна реєстрація актів цивільного стану, державна реєстрація друкованих ЗМІ та громадських формувань, сфера нотаріату та банкрутства.
- Немає такої людини, розпорядок якої не змінив би карантинний режим. З якими проблемами Ви та Ваша команда стикнулися, та які методи застосували для їх вирішення?
- Так як ми є органом державної влади, то не можемо просто зачинитися та не контактувати з громадянами. Адже життя не зупиняється - діти народжуються, люди помирають. Нашим пріоритетним завданням є забезпечення безперебійної роботи усіх структурних підрозділів управління юстиції.
Тому ми вибрали пріоритети, куди потрібно спрямувати зусилля, і від чого треба відмовитися. Відтак, звели до мінімуму контакти працівників з громадянами щоб уникнути розповсюдження інфекції. Всі хто може – працюють дистанційно, працівники забезпечені дезінфекторами та рукавичками. Найбільша проблема виникла в роботі ДРАЦС, так як саме там відбувається реєстрація смерті. Ми відразу знали, що коли підуть смерті від COVID, більша вірогідність того, що приносити документи будуть родичі, які контактували з померлим. Міська рада виділила кошти на спеціальні захисні костюми, які захищають працівників.
- Зараз на слуху тема електронного підпису. Чи є в ньому сенс, чи це чергова «геніальна» ідея Міністерства, яка не знайде відгук у суспільстві?
- Насправді, це дуже крута штука! Кваліфікований електронний підпис створений для ідентифікації людини онлайн. Він як ніколи актуальний під час карантину. Не впевнена, що всі знають, але рік тому у нас розпочався процес децентралізації. І тут справжній стрес, адже з 18 районів було створено – 4. Тобто для прикладу, людина з Корця, яка раніше зверталася в Корецький відділ, і одразу реєструвала свою дитину, тепер буде змушена їхати в Рівне. Порахуйте, який кілометраж потрібно буде проїхати мамі з новонародженим, а також рівень ризику захворювання незагартованого організму немовляти.
- Пані Оксано, тільки що та у своїх нещодавніх інтерв’ю Ви вже говорили про впровадження діджиталізації. Можна докладніше?
- З березня цього року з’явилася нова послуга «єМалятко», для полегшення життя новоспеченим батькам. Цей проєкт запустив портал «Дія», який вже до цього займався оцифруванням паперових документів. Суть електронної послуги «єМалятко» - надання послуг онлайн не тільки в реєстрації новонародженої дитини і видачі свідоцтва. Крім того, за однією заявою батьки отримують додаткові послуги - дитині присвоюється громадянство, ідентифікаційний код, реєструється місце проживання дитини та присвоюється УНЗР. Найпопулярніша послуга – отримання соціальної допомоги при народженні дитини онлайн, як альтернатива квесту проходження СОБЕС.
- Без електронного підпису такої можливості не буде?
- Звичайно ні. Вам потрібно пройти ідентифікацію, щоб хтось чужий не зареєстрував як йому захочеться Вашу дитину. Також вже існують випадки шахрайства, тому зараз до цього ставляться досить серйозно.
- Окей, а як тоді отримати електронний підпис?
- Звертаєтеся у відділ податкової служби із флешкою та своїм паспортом. Буквально 15 хв. і ваш електронний підпис готовий. Якщо не хочете йти в податкову службу, можете звернутися в ПриватБанк, у них також передбачена ця послуга, і вона також є безкоштовною.
- Крім того, що дані реєструються онлайн, чи дублюються вони десь «по старинці», на папері? Якщо раптом з системою щось станеться, ця інформація точно збережеться?
- Так, все паралельно дублюється, архіви формуються. В мене таке саме відношення як і у Вас! Я застала той час, коли реєстру ще не було, і коли його у 2007 році запровадили, в мене був страх, що систему одного разу зламають. Хоча нам завжди гарантували і гарантують на рівні Міністерства, що це державний пріоритет – захищеність даних. Тож якщо Інтернету не буде, процес все одно не зупиниться. Ми також реєструємо в паперовому варіанті, а потім переносимо цю інформацію у реєстр.
- Дякуємо за відповіді, і останнє питання: за що Ви полюбляєте Вашу роботу?
- Наші громадяни не завжди проінформовані про свої права, як не дивно. Тому моє завдання - зустрічатися та розповідати, що такі послуги є, що користуватися ними потрібно, і що це зручно.
 Анастасія Шевчук

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування