Результати обговорення ОПП "Право" другого (магістерського) рівня вищої освіти

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

 

Публічне обговорення освітньо-професійної програми Право (збори) відбулося в онлайн-режимі 29.08.2020 року спільно із засіданням Ради роботодавців ННІП.

До даного заходу долучилися представники професорсько-викладацького складу ННІ права, що забезпечують реалізацію ОПП (12 осіб), представники студентства (7 осіб), випускники (6), студентського самоврядування (6 осіб), Ради роботодавців (12 осіб) та інших зацікавлених сторін – зовнішніх стейкхолдерів (2 особи), гарант ОПП «Право», к.ю.н. Швець О.М. 

Головою зборів було одноголосно обрано к.ю.н., заступника директора ННІ права, гаранта ОПП Швець О.М., секретарем – заступника директора ННІ права, к.п.н. Гришко В.І. 

Першою виступила гарант ОПП «Право» к.ю.н. Швець О.М., яка зазначила, що 17.08.2020 року затверджено Стандарт вищої освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081-Право,який містить рекомендацію про введення його в дію з 1 вересня 2020 року. Осінню 2021 року ОПП «Право» другого (магістерського) рівня буде проходити акредитацію, тому було б доречно здійснити її перегляд відповідно до Стандарту, обговорити та внести поправки. У звязку з пандемією навчання у магістрів розпочнеться з 14 вересня 2020 року. Традиційним у НУВГП є проведення О-тижня, де навчальні заняття не проводяться, тому є час для моніторингу та перегляду ОПП. Робоча група ННІ права розробила Проєкт освітньо-професійної програми «Право», який було розміщено 19 серпня 2020 року. на сайті НУВГП у вкладці «Громадське обговорення» та надіслала його на електронні пошті академічній спільності, Раді роботодавців, Раді випускників, Студентській Раді. Відповідно до процедури внесення змін до ОПП однією з основних вимої є саме публічне її обговорення.

Швець О.М. висловила подяку всім, хто приєнався та  заначила, що до неї, як до гаранта ОП «Право» звернулась студентська рада ННІП з клопотанням (витяг з протколу №11 від 28.08.2020 р.) розглянути можливість вивчати дисципліни, що пов’язані з особливостями надання безоплатної правової допомоги в Україні, мотивуючи це тим, що більшість здобувачів щороку проходять практику на базі Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги. Керівництво та працівники Центру постійно долучаються до різних науково-виховних заходів ННІП та запрошують студентів на свої засідання. Також, на думку студентів, було б доречним відкриття філії Юридичної клініки на базі РЦ НБВПД, оскільки практика лише раз в рік,  а робота на філії кафедри дасть змогу студентам постійно здійснювати практичне навчання та перебувати у професійному середовищі.

В обговоренні прийняли участь: к.ю.н. Швець О.М., яка відмітила, що дійсно було б доречно вивчати основи безоплатної правової допомоги, оскільки здобувачам завжди цікаво проходити практику на базі РЦ НБВПД. Така освітня компонента сприятиме формуванню знань у майбутніх правників про систему забезпечення конституційного права громадянина на безоплатну правову допомогу в Україні.

Крім того, здобувачі (Сулковська А., Прончук І., Варламова Ю.) та випускники (Градиська Ю., Гришко В.) надали пропозицію щодо збільшення годин зі всіх галузей права на практичні заняття, адже орієнтація в актуальних проблемах основних галузей права допоможе краще розвивати практичні професійні компетентності та вільно орієнтуватися у складних виробничих ситуаціях.  Викладачі (Благодир С.М., Водопян Т.В., Міщук І.В.) підтримали цю позицію.

Директор РЦ НБВПД Овдіюк В.П., який зазначив, що в нього давно також виникла така думка і він підтримує пропозицію про вивчення дисципліни, що дасть ширше розуміння майбутнім юристам про систему безоплатної правової допомоги не лише під час практики чи правопросвітницьких заходів. Також, Овдіюк В.П. наголосив на тому, що він сам буде долучатися до проведення таких занять і запрошувати практичних працівників центру. Підтримав Овдіюк В.П. і пропозицію щодо вікриття філії Юридичної клініки на базі РЦНБВПД. Практикуючі адвокати Водопян Т.В., Ковалевич С.П., Вовк Ю.Є. також наголосили на доречності відкриття філії Юридичної клініки та висловили бажання працювати там зі здобувачами. Здобувачі Щирук М., Борисенко В. також підтримали і введення освітньої компоненти, і відкриття філії Юридичної клініки та висловили побажання брати постійну участь у проектах що мають відношення до сфери надання безоплатної правової допомоги.

  До обговорення долучилися представники групи забезпечення ОПП «Право». Зокрема, аналізуючи запропоновані у Стандарті компетентності та результати навчання к.ю.н., доц. Міщук І.В. запропонувала  ввести до ОП освітні компоненти, спрямовані на формування вмінь у здобувачів здійснювати аналіз практики застосування Європейської конвенції з захисту прав людини. Голова Рівненського апеляційного суду Полюхович О.І. теж відзначив позитивним введення до ОПП дисципліни, яка б забезпечила вивчення практики застосування в Україні Європейської конвенції. Підтримав цю пропозицію в д.ю.н., проф. Панкевич І.М., який наголосив ще й на тому, що оскільки сучасний здобувач повинен розуміти правові системи сучасності, особливості міжнародної співпраці, основні аспекти міжнародного права, то було б доречно брати участь у міжнародних проектах, програмах стажувань та обмінів, конференціях. Адвокатка, заступниця голови АО «Дірект» Суржук Л.М. також висловила думку, що перелік дисциплін  в ОПП варто було б розширити дисциплінами, що передбачають вивчення особливостей інтеграції міжнародного партнерства та співдружності.

К.п.н., доц. Якимчук М.Ю. наголосила про важливості у роботі юристів комунікативного аспекту, адже комунікація в сучасному суспільстві виступає фундаментальною основою побудови й розвитку якісно нових правових відносин через комунікаційні канали взаємодії, які динамічно розвиваються. Фахівцю в галузі права потрібно вільно володіти державною мовою (в усній і писемній формі), бути готовим до продуктивного спілкування з різними категоріями громадян, адже це є не лише показником загальної культури особистості юриста, але й запорукою його професійного успіху. Підримали пропозицію Якимчук М.Ю. і ментори програми неформальної освіти «Юридична журналістика, а саме: Депутат міської ради Курсик О.В. та голова ГО «ЛІТЕКО» Стасюк Л.П. висловили побажання скеровувати освітній процес на розвиток в студентів комунікації, креативності,лідерства, що дасть можливість здобувачам самореалізуватися в сучасних складних життєвих ситуаціях та дозволить вільно генерувати нові ідеї для побудови успішної кар’єри, що і є, на їх думку, пріоритетною ціллю сучасної системи вищої юридичної освіти. Також і представники Ради роботодавців, зокрема: начальниця управління забезпечення надання адміністративних послуг Центру надання адміністративних послуг у м. Рівне Хомич Н.В. та директора Рівненського обласного контактного  центру РОДА Курилас В.В.  зауважили, що структуру освітніх компонентів варто посилити вивчення правової комунікації.

К.філос.н., доц. Мельничук Ю.І. зауважила, що кожен юрист при здійсненні професійних обовязків повинен  розвивати та утверджувати етичні стандарти, дотримуватись правил етики та культури спілкування, тому доречним було б впровадження освітньої компоненти, що забезпечила б формування таких компетентностей. Підтримали цю пропозицію здобувачі Щирук М., Тимощук М., Велігорський М. і члени Ради роботодавців директора Рівненського обласного контактного  центру РОДА Курилас В.В.та директор РЦ НБВПД Овдіюк В.П., випускники Крук О., Градиська Ю.

Д.ю.н., проф. Гвоздецький В.Д. зазначив, що Варто до ОПП ввести дисципліну, що пов’язана з особливостями запобігання та протидії корупції, адже у наш час це явище загрожує національній безпеці та конституційному ладу в Україні. Одним з основних  обов’язків майбутніх юристів повинно бути усвідомлення та розуміння аспектів боротьби з корупційними проявами спільним з метою обмеження їх впливу на демократичні принципи суспільства. Підтримали цю пропозицію д.ю.н.,проф. Ляш А.О., к.ю.н., проф. Цимбалюк В.І., здобувачі Головченко Д., Тишкун Б., випускники Андишула Ю., Шурпик В.

В обговоренні взяла участь к.ю.н., адвокатка, голова ГО «Центр медіації та діалогу» Водоп’ян Т.В., яка зауважила, що серед фахових компетентнностей майбутніх юристів, які пропонує Стандарт є здатність застосовувати медіацію та інші правові інструменти альтернативного позасудового розгляду та вирішення правових спорів, тому варто додати в ОПП дисципліну, спрямовану на вивчення основних аспектів альтернативних способів врегулювання правових конфліктів. Також, Водопян Т.В. наголосила, що важливим у професійній підготовці правників є дослідження правових прогалин у регулюванні господарської діяльності та запропонувала впровадити до вивчення освітню компоненту «Організаційні та правові засади діяльності суб’єктів господарювання в Україні»

Позицію Водоп’ян Т.В. підтримали к.ю.н. Швець О.М., к.ю.н., голова Рівненського апеляційного суду Полюхович О.І., проф. Цимбалюк В.І., здобувачі Варламова Ю. та Сулковська А., випускники Годун А., Копач Я.

Свою пропозицію надала начальниця управління забезпечення надання адміністративних послуг Центру надання адміністративних послуг у м. Рівне Хомич Н.В. Вона зауважила, що сучасні юристи повинні володіти усіма необхідними компетентностями щодо представництва і захисту прав, свобод та інтересів клієнтів, тому варто запровадити вивчення актуальних проблем конституційного права України. Окрім цього, про формування таких компетентностей говорить і Стандарт.

 Підтримали пропозицію Хомич Н.В. к.ю.н., доц. Вовк Ю.Є., к.ю.н., голова Рівненського міського суду Денисюк П.Д., здобувачі Головченко О., Ярова О., випускники Яковчук Я., Алексєйчук О.

З пропозицією ввести до ОПП дисципліну «Сучасні інформаційні правові технології» звернувся директор РНДЕКЦ МВС України Семчук А.Г., мотивуючи це тим, що сучасний юрист повинен вміти працювати з інформаційно-аналітичними базами даних, орієнтуватися у різних правових програмах для ефективного здійснення своєї професійної діяльності. Підтримали таку думку к.ю.н., проф. Цимбалюк В.І., старший викладач Кубай О.В., здобувачі Сокотун С., Семенюк К., представник Студради Яруш М.

Викликала дискусію та всебічну підтримку пропозиція директора РЦ НБВПД Овдіюка В.П. щодо збільшення годин для проходження практики студентів, адже і Стандарт пропонує для освітньо-професійної програми передбачити мінімум 30 кредитів ЄКТС для проходження практики. Отже, потрібно якісно оновити систему правової підготовки студентів, яка передбачатиме наявність у них не лише певної сукупності знань і умінь, отриманих під час вивчення правових дисциплін, але й розвиток правового стилю мислення, способів ефективно включатися в нові правовідносини, уміння орієнтуватися у професійному середовищі та вирішувати складні професійні завдання, наявність у них розвиненої правової культури.

Голова Гощанської ОТГ Панчук М.М.  зазначив, що основною ціллю ОПП має бути формування у здобувачів професійних якостей для успішного здійснення діяльності у сфері юриспруденції, чому сприятиме саме збільшення годин на практику.

Підримали пропозицію збільшення практики представники: - Ради роботодавців (директор Рівненського обласного контактного центру Курилас В.В., директор РНДЕКЦ МВС України Семчук А.Г.), - академічної спільноти (д.ф.н., проф. Матвійчук А.В., д.ю.н., проф. Кафарський В.І., к.ю.н.. Міщук І.В., к.п.н., Гришко В.І.), - студентства (Головченко О., Головченко Д., Тимощук М., Велігорський М., Варламова Ю.), - студради (Батарчук І., Віннічук І., Редько М., Прончук І.), випускники (Копач Я., Годун А., Гриб П., Павловська О., Алексєйчук О.).

Загалом, збори щодо публічного обговорення пройшли успішно.

Прийнято такі рішення:

  1. Результати публічного обговорення розглянути на затвердити на засіданнях кафедр, Науково-методичній раді з якості ННІП, Вченій раді ННІП.
  2. Розглянути та обговорити результати публічного обговорення на засіданнях Ради роботодавців, Ради випускників та Студентської ради.
  3. Зацікавленим сторонам надати письмові відгуки-рецензії із зазначенням пропозицій та зауважень.
  4. Робочій групі врахувати пропозиції та зауваження усіх зацікавлених сторін при затвердженні ОПП «Право».

 

 

                                                                                                                                                               Голова зборів к.ю.н. Швець О.М. 

                                         Секретар зборів к.п.н. Гришко В.І.                                                          

 

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування