Країна без культури — це лише територія

 Студенти-культурологи відвідали  відкриття виставки Рівненського обласного центру народної творчості "Писанка Рівненщини".

 

Якою є етнологія в сьогоденні? Студенти спеціальності «Креативна та цифрова культура» познайомились із відновленими техніками писанок Радивилівщини, які зафіксовані місцевою дослідницею Надією Мельник, опрацьовані та проаналізовані етнографом Аллою Українець та відписані знаною рівненською писанкаркою Вікторією Степанюк! А це аж 300 писанок! Кожна з писанок має неповторний, унікальний авторський малюнок та колористику. Квіткові та геометричні мотиви поєднали в собі традиції Рівненського Полісся.

Представлені оригінальні зразки увійшли до арт-буку "Традиційна писанка Рівненщини", який готується до видання. Відмітимо, що Міністерство культури та інформаційної політики України передало три номінаційні досьє елементів нематеріальної культурної спадщини для внесення до списку ЮНЕСКО. Серед елементів і "Українська писанка: традиція та мистецтво"- міжнародна номінація, підготовлена спільно з Естонією. Слід зазначити, що серед носіїв елементу є і наші землячки з Рівненщини - писанкарки Вікторія Степанюк та Наталія Дребот !!!

Цікаво! Порівняйте як за версією штучного інтелекту можуть виглядати традиційні писанки та Великодній хліб, скористайтесь нейромережею Міджорні (Midjourney), для прикладу: https://epicentrk.ua/ua/articles/ai-stvoryv-ideyi-dlya-oformlennya-velykodnikh-chastuvan-foto.html

Надихайтесь автентичним, креативте та створюйте сучасну культуру!

Запрошуємо всіх студентів та викладачів університету помилуватися автентичними узорами й авторськими писанками та глибше дізнатися про секрети й традиції сакрального народного мистецтва. Експозиція знаходиться у  торговому комплексі ЗЛАТА ПЛАЗА, на третьому поверсі, триватиме до 18 квітня!

Тетяна Коберська                      

доцент кафедри філософії та культурології

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування