АРТ-ВОЯЖ СТУДЕНТІВ-КУЛЬТУРОЛОГІВ

Днями студенти спеціалізації «Креативна та цифрова культура» (034 Культурологія) відвідали один із найзначніших виставкових центрів України – Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, м. Луцьк. Це музейна інституція найвищого рівня, яка змінює минуле, рефлексує теперішнє та творить майбутнє, що сприяє розвитку духовності нації та пропагує українське мистецтво у світі. У музеї представлено роботи понад 100 видатних митців (більш як 800 арт-об’єктів).  Живопис, графіка, скульптура, інсталяція, відео-арт – тут зібрана колекція творів мистецтва найкращих українських авторів ХХ – ХХІ століть.

Тут ніколи не припиняється творення. В мистецтві не буває завершених робіт. Може тому, що завершення – це довершеність, досконалість, а досягти її гранично неможливо, хоча вона жадана, та недосяжна як Істина… Отож,  для митця самозакохано ствердити досконалість означає  зупинитись у розвитку.  А можливо тому, що творчість – це завжди спів творення. Саме так розуміли мистецтво давні й сучасні філософи.  Зокрема, Г.-Г. Гадамер вважав, що герменевтичний досвід є тотожним досвіду мистецтва, що оприявлюється в особливій атмосфері співучасті, де творення продовжується у спогляданні і тлумаченні смислів.

Справила враження Велика зала «актуального мистецтва». Це унікальний майданчик відкриття нових українських талантів зі свіжими незаангажованими поглядами й смаками. Візитівкою закладу є основна експозиція:  «Розрив з мімезисом», «Герметичне коло Карла Звіринського», «Людина за межею наративу» (Львів 1960 - 2000), «Від гіпертрофії до метафори» (Львів 1970-1990), «Від інтелектуального бунту до іронії» (Львів 1960 - 1990). Мистецтво – це пульс сучасного життя, воно першим реагує на соціальні катаклізми, оголює правду, загострює кінці, фіксує в історичній пам’яті народу те, чого не можна забувати,  – усе аби звернути увагу на больові точки, залікувати, залагодити.

Постійно діючими тут є Одеський мистецький осередок: традиція та новаторство, південний колорит і прагнення до свободи та творчості,  Дніпровський мистецький осередок: архаїка, розкішне народне мистецтво, козацьке бароко чи європейський модерн?, Закарпатський мистецький осередок,  Київський мистецький осередок: академічність та потужна національна основа, Харківський мистецький осередок як продукт синтезу академічних, декоративних і промислових форм творчості, Південно-східний мистецький осередок. Український нонконформізм, який тут зібраний, є унікальним явищем у світовому мистецтві і засновники музею вважають, що його треба показувати, адже це гордість української нації.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків у м. Луцьк – це творча лабораторія та локація професійного самовизначення для студентів-культурологів й усіх, хто так чи інакше має справу з Музами.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування