Previous Next

Участь у семінарі «Аквакультура. Актуальне»

25 травня 2023 року директор ННІ АЗ Алла Прищепа, завідувач кафедри водних біоресурсів Тетяна Полтавченко та науковці кафедри водних біоресурсів взяли участь у семінарі «Аквакультура. Актуальне».

Метою семінару  було обговорення актуальних питань в українській аквакультурі,  приведення у відповідність до загальноєвропейських тенденцій ведення зазначеної господарської діяльності.

Організатори: Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державне агентство меліорації та рибного господарства України, Державна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури», Державна установа «Іхтіопатологічна лабораторія».

Віталій Головня, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України зазначив про роль аквакультури  у продовольчій безпеці держави. Він наголосив, що цей рік є роком аквакультури, як потужнього сектора твариництва. Зокрема зазнчив, що в Україні існує понад 49 тис. водних об’єктів, які належать до рибогосподарських. Стави, озера, водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), технологічні водойми складають потужний потенціал для розвитку аквакультури. Останнім часом все більш популярним є напрям із застосуванням установок замкнутого водопостачання або рециркуляційних аквакультурних систем. Це високотехнологічний, сучасний та перспективний спосіб вирощування гідробіонтів, що дозволяє значно розширити видовий склад об’єктів аквакультури.

Володимир Вовкотруб, директор Департаменту організації використання водних біоресурсів, аквакультури та наукового забезпечення  Держрибагентства окреслив певні питання та проблеми реформи рибного господарства. Юрій Шарило, директор ДУ «МТЦ з аквакультури» проінформував про «Концепцію відновлення аквакультури».

Говорили про досвід запровадження грантових програм в українській аквакультурі та підготовки кадрів.

Відбулася фахова  дискусія за участю: рибогосподарської науки, бізнесу, влади, громадськості, експертного середовища.

Зазначено, що існує запит суспільства на врегулювання правовідносин у сфері аквакультури. Цей сектор економіки України є перспективним, але необхідно запровадити заходи для розкриття його потенціалу. Орієнтири цього завдання – світовий досвід та практики ведення аквакультури на засадах сталості. Слід врахувати і глобальні виклики: планетарні зміни клімату, війна в Україні тощо. Всі ці фактори потребують глибокого аналізу, виважених та оптимальних рішень. Ситуація в українській аквакультурі складна та невизначена.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування