Previous Next

Участь науковців ННІАЗ у роботі круглого столу Розвиток національної марикультури

Завідувачка кафедри водних біоресурсів, канд вет.н., доцент Тетяна Полтавченко, прийняла участь в роботі круглого столу «Розвиток національної марикультури», де розглядались перспективні акваторії для марикультури, сучасні напрями та технології її розвитку, аукціони на оренду акваторій внутрішніх морських вод для морської аквакультури шляхом електронних торгів.

Про це та інше йшлося під час круглого столу щодо розвитку національної марикультури, який відбувся 17 травня 2023 року за участі керівництва Мінагрополітики, Держрибагентства, представників Інституту морської біології НАН України, науковців галузі та громадськості.

«Пошук нових шляхів розвитку марикультури в Україні є однією з важливих складових реформи рибного господарства в цілому. Зростання попиту на морепродукти створює економічні передумови для розвитку марикультури. Ще до початку війни, в Україні щороку збільшувалася зацікавленість бізнесу щодо організації нових форм виробництва у морях. Але наявною законодавчою базою не було визначено можливості це реалізовувати, що унеможливлювало розвиток марикультури», - підкреслив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Під час заходу присутнім було презентовано експериментальний проект з морської аквакультури, роз’яснено алгоритм дій для потенційних представників марикультурного бізнесу від старту до можливостей розвитку. А саме: від подачі звернення до Держрибагентства про намір розпочати бізнес з марикультури та рішення Кабінету Міністрів України про проведення аукціону до проведення самих аукціонів.

Враховуючи, що у зв’язку з повномасштабною війною в Україні морські акваторії знаходяться в зоні мінної небезпеки, використовувати їх для цілей марикультури наразі неможливо. Водночас для старту розвитку марикультури в Україні на звернення Держрибагентства Інститутом морської біології НАНУ підготовлено перелік частин акваторій внутрішніх морських вод Одеської області, які мають потенціал для розвитку морської аквакультури.

Так, представник Інституту морської біології НАН України Юрій Квач детально розповів про такі перспективні для розвитку марикультури акваторії як Хаджибейський та Сухий лимани. Він зазначив, що до позитивних сторін Хаджибейського лиману відноситься, зокрема, його значна середня глибина – 5м та висока продуктивність. Перспективними об’єктами вирощування у Хаджибейському лимані є прісноводна креветка японська та мохнорукий краб китайський. До речі, останній є елементом елітарної шанхайської кухні.

Долучення до таких подій та безпосереднє спілкування в колі професіоналів-практиків є невід'ємним елементом роботи науково-педагогічних працівників ННІАЗ та кафедри водних біоресурсів, зокрема. Отримані нові знання сприяють розширенню уявлення викладачів щодо сучасних проблем галузі та напрямків їх вирішення, що згодом знаходить відображення в оновленні навчальних дисциплін, як в теоретичній так і впрактичній частинах підготовки студентів.

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування