Студенти спеціальності "Туризм" відвідали презентацію туристичного маршруту "Медове коло".

Студенти спеціальності "Туризм" відвідали презентацію туристичного маршруту "Медове коло".

11 листопада 2016 року у приміщенні Рівненської облдержадміністрації проходила презентація туристичного маршруту "Медове коло". Національний університет водного господарства та природокористування представляли завідувач кафедри туризму Сергій Коротун, старший викладач кафедри туризму Маргарита Яковишина, студенти 2 курсу спеціальності "Туризм" Єлизавета Геккель і Семенов Семен.

В роботі прийняли участь заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко та заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Ярослава Гаврилова. На заході обговорювались перспективи та можливі напрямки розвитку туризму на Рівненщині. Ринок екотуризму у сучасному світі є найбільш динамічним, щороку його популярність у порівнянні з іншими видами туризму збільшується на 20%. Адже, у теперішній час наш світ є дуже урбанізованим, і люди, які живуть у містах, прагнуть у свій вільний час вирватись на природу. Основною проблемою туристичної галузі регіонів України є те, що немає комплексних територіальних туристичних маршрутів, які б могли задовольнити різні групи туристів. Є окремі туристичні об'єкти, окремі туристичні заклади, окремі вело маршрути, водні маршрути, але комплексного туристичного продукту, нажаль, поки що, немає.

Рушійною силою у просуванні туристичної галузі у Рівненській області на даний час є велоактивісти міста Рівне. За ініціативою останніх у червні 2016 році був проведений веломарафон "Поліська Січ", у якому прийняли участь біля 300 чоловік з 15 областей України, та у серпні 2016 року веломарафон "1000 миль Дермансько-Острозьким національним природним парком". Туристичний маршрут "Медове коло" презентував Юрій Ойцюсь із своїми однодумцями. Акцент даного туристичного маршруту зроблений на бортництві - старовинній формі бджільництва.

Цікаву інформацію про бортництво в Україні надав Олексій Нагорнюк, провідний працівник відділу інституту дослідів Волині Рівненського обласного краєзнавчого музею. На даний час для збирання меду користуються рамковим способом, а бортництвом займаються поодиноко лише деякі родини у поліській частині України, зокрема і на Рівненщині  (Рокитнівському і Володимирецькому районах). Що ж стосується країн-сусідів, то багато бортників у Білорусі, а у Польщі і Литві майже не зберіглось, хоча деякі активні молоді люди нині намагаються реконструювати цей процес. На Рівненщині ж  досі є родини, які справді виготовляють мед таким давнім автентичним способом. І саме це може стати тією атракцією, яка залучить іноземних туристів.  Крім того, бортництво, в порівнянні із рамковим методом,  дуже позитивно впливає на популяцію бджоли європейської. Взагалі, у бортництві має значення не кількість меду, а сам процес. Бортник приходить до дерева лише 3-4 рази на рік, і для підйому на дерево він використовував спеціальний інструмент - ремінь, сплетений із шкіри, який міг мати довжину до 30 м. На бортних крюках вирізалися різні магічні знаки: щоб не впасти з дерева, щоб бджоли були плодовиті та інше. Хоча маршрут "Медове коло" і поки не проходить північними районами Рівненщини, але борті можна побачити й у с. Волошки - переселенці з Рокитнівського району привезли із собою цю родинну справу (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1222370101169368&set=gm.1122720541157441&type=3&theater).

Зважаючи на те, що Україна входить у п'ятірку світових лідерів з виробництва медової продукції, апітуризм (медовий туризм) може стати однією із характерних рис України, за якою наша країна позиціонуватиме себе у світі. За інформацією Сергія Підмогильного (Голова UAETA) Українська асоціація активного та екологічного туризму UAETA навіть планує провести конференцію з апітуризму у рамках туристичної виставки UITT-2017 (http://www.uitt-kiev.com/ru/exhibition).

Єлизавета Геккель, ст. 2 курсу,

Голова туристичного клубу "Азимут"



назад


Знайшли помилку? Виділіть текст та натисність Ctrl+Enter. У спливаючому вікні напишіть свій варіант або характер помилки