Previous Next

Обговорення проблем розвитку безбар'єрного туризму

Викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи НУВГП взяли участь в обговоренні проблем розвитку безбар'єрного туризму м. Рівне.

15 грудня 2022 року кафедра туризму та готельно-ресторанної справи НУВГП долучилась до обговорення створення у м. Рівне умов для розвитку безбар'єрного туризму в рамках круглого столу проєкту "Безбар'єрне суспільство як елемент взаємоповаги між людьми та запорука розвитку громади".

Метою круглого столу був аналіз існуючих місцевих та регіональних програм підтримки й розвитку туристичної діяльності і планів створення інклюзивних безбар'єрних просторів згідно Національної стратегії із створення безбар'єрного простору в Україні на період до 2030 року. Під час зустрічі також був затверджений перелік для проведення громадського аудиту доступності культурно-історичних пам'яток і головних туристичних об'єктів у м. Рівне, який буде здійснюватися 16 грудня 2022 р.

Варто підкреслити важливість питання створення у містах України комфортних умов для життєзабезпечення маломобільних груп населення, у тому числі, і забезпечення рівного доступу до історико-культурних пам'яток та змістовного відпочинку. На шляху інтеграції до Європейського Союзу Україна ратифікувала низку міжнародних правових актів, які здійснюють вагомий вплив на формування національної державної політики щодо забезпечення рівних можливостей для всіх громадян, зокрема і впровадження принципів доступності в різні сфери життєдіяльності осіб з інвалідністю. Під час круглого столу аналізувався міжнародний досвід щодо облаштування безбар'єрного простору для маломобільних груп населення. Зокрема, згадувався успішний досвід Ізраїлю в облаштуванні історико-культурних пам'яток віком кілька тисяч років. Підкреслювалась особлива увага до проблем військових, які отримали фізичні та психологічні травми, проходять реабілітацію та потребують особливого безбар'єрного простору. Розглядались основні принципи універсального дизайну доступного простору: гнучкість у використанні, просте та інтуїтивне використання, ефективне сприйняття інформації, допуск на помилку, малі зусилля, розмір і місце тощо. Досить детально був розглянутий досвід м. Львова у проведенні громадського аудиту доступності та облаштуванні безбар'єрного простору з урахуванням особливостей історико-культурної спадщини, зокрема забезпечення доступності маломобільних груп населення до сакральних пам'яток. Було наголошено на проблемі функціонування Комітету доступності у м. Рівному.

Круглий стіл та громадський аудит доступності туристичних магнітів організовані Львівською асоціацією розвитку туризму (ЛАРТ) у партнерстві з ГО "Реабілітація осіб з інвалідністю", Рівненською міською радою, громадською організацією людей з інвалідністю по зору "Генерація успішної дії" за підтримки проєкту USAID "Говерла".

Безбар'єрний туризм може істотно покращити життя людей з інвалідністю, зробити його змістовним, розширити можливості у пізнанні навколишнього світу, сприяти інклюзивній адаптації людей.

Більше інформації на сторінці кафедри у fb

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування