Previous Next

Міжнародний круглий стіл до Всесвітнього Дня ґрунтів

Вже вдруге наукова спільнота агрономів, ґрунтознавців та агрохіміків НУВГП (викладачі, магістри та аспіранти спец. 201 Агрономія) мала можливість взяти дистанційну участь у міжнародному круглому столі до Всесвітнього Дня ґрунтів.

Захід проводиться традиційно на базі флагмана ґрунтознавчо-агрохімічної науки України - ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського». Науковці НУВГП (викладачі Клименко М.О., Прищепа А.М., Веремеєнко М.О., Колесник Т.М., Олійник О.О., Фурманець О. А., Солодка Т.М., Фурман В.М., Мороз О.С., Турчина К. П., Бєдункова О.О.,  аспіранти Цінівький І.О., Ціпан Ю. Р., Ювчик Н.О., Зіневич М.В., Удод М.М., студенти Мусевич Ю. Антонюк А., Слободюк А., Гілевич А.М., Новак Н.Г., Бакай С.М.) були активними слухачами цікавих і змістовних доповідей про проблеми опустелюванння ґрунтів, біорізноманіття, організації моніторингу ґрунтів сучасними засобами та технологіями, про новітні підходи до оцінювання екосистемних послуг ґрунтів.

03 грудня 2021 року в Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» відбувся Міжнародний круглий стіл, присвячений Всесвітньому Дню Ґрунту 2021 (World Soil Day 2021) та з нагоди 65-річчя з дня заснування Інституту.

«Зупинити засолення ґрунту, підвищити його продуктивність!» — під таким гаслом проходила цьогорічна кампанія традиційного заходу Організації Об’єднаних Націй, спрямованого на привертання уваги людства до важливості ґрунту в житті Землі і сприяння сталому використанню ґрунтових ресурсів. У веб-зустрічі взяли участь представники Глобального ґрунтового партнерства (ФАО), Національної академії аграрних наук України, Національної академії наук України, Департаменту агропромислового розвитку та Департаменту науки й освіти Харківської ОДА, наукових державних та приватних установ, вищих навчальних закладів, громадських організацій, сільськогосподарських підприємств різних форм власності та інші зацікавлені особи (всього 150 учасників).

У вітальній промові президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало зауважив, що Інститут є науковим флагманом агрохімічного забезпечення землеробства України. За час свого існування Інститут набув великого авторитету і став впливовою силою у формуванні державної аграрної політики. За ініціативою та з безпосередньою участю науковців Інституту розроблено пропозиції до законодавчих та нормативно-правових актів, розроблено Концепцію агрохімічного забезпечення землеробства України до 2020 року, цільову програму «Виробництво та застосування рідких мінеральних комплексних добрив в Україні», регіональний асортимент складних мінеральних добрив та багато інших не менш важливих матеріалів.

Від імені Глобального ґрунтового партнерства Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) учасників Міжнародного круглого столу привітав Секретар ГҐП — Рональд Варгас. Він поздоровив присутніх з Всесвітнім Днем Ґрунту 2021 та висловив вдячність Національному науковому центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» за важливу та довгу роботу на благо не тільки України, а й усього світу. Пан Рональд Варгас підкреслив вагомість результатів тісної та плідної співпраці Інституту з ГҐП у різних сферах, де Інститут завжди демонструє не тільки надійність та обов’язковість, а й обізнаність та професіоналізм у спільному виконанні завдань глобального рівня, наприклад, у розробці серії глобальних ґрунтових карт та імплементації досліджень засолених ґрунтів. Вчений відзначив, що велика честь для нього від імені ГҐП висловити найщиріші вітання з нагоди 65-річчя з дня заснування Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» та сприяти й надалі продуктивному партнерству.

З Ювілеєм колектив ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» привітали представники наукових установ НАН і НААН, закладів вищої освіти, громадських організацій, аграрних підприємств і відокремлених підрозділів УТГА. У виступах було відмічено глобальний рівень проблеми боротьби з засоленням ґрунтів, наголошено на важливості виконання ґрунтами продуктивних та екологічних послуг для продовольчої безпеки світу та здоров’я людства, підкреслено важливу роль Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» у вирішенні цих проблем на глобальному і національному рівнях. Зі спогадами виступили ветерани ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського». Захід зареєстровано на Інтерактивній глобальній карті подій ФАО, присвячених Всесвітньому Дню Ґрунту 2021.

Дякуємо колективові ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського» за співпрацю та можливість долучення членів Рівненського відділення ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» до важливих наукових подій в сфері грунтознавства та агрохімії!

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування